Analyse
Bod op Club Med 5 jaar geleden - woensdag 12 juni 2013

Er is een openbaar bod uitgebracht op de bekende toerismegroep Club Méditerranée tegen 17 EUR per aandeel, een prijs die momenteel 4 % onder de huidige koers ligt. Wat hiervan te denken?

De markt lijkt te geloven dat de koers zal worden opgetrokken. Ook hebben sommige institutionelen al aangegeven dat ze niet tevreden zijn met de aangeboden 17 EUR. Maar kopen in de hoop dat er een hoger bod komt, raden we u toch niet aan. Als u de aandelen nog in portefeuille heeft, dan mag u ze wel houden.

 

Doelstellingen

De twee belangrijkste aandeelhouders van Club Med kondigden een vriendelijk bod aan van 17 EUR, goed voor een premie van 22,7 % tegenover de laatste koers. Het doel is om elk 46 % van het kapitaal in handen te krijgen (de 8 % resterende aandelen zullen verdeeld worden onder het management van de groep). Aangegeven doelstellingen : de groep van de beurs halen, zorgen voor een stabiel aandeelhouderschap en de ontwikkeling mogelijk maken van een reisaanbod met een hogere toegevoegde waarde die meer toegespitst is op de opkomende landen.

 

Volgens ons is het bod een opportunistische zet. De directie en de grote aandeelhouders willen profiteren van de huidige onzekerheid die rond de groep hangt. Het is wel een feit dat de groep geen dividend uitkeert en gekortwiekt wordt door de economische crisis net op het moment dat ze volop herstructureert. Daarnaast balanceren de cijfers al 2 jaar rond winst en verlies, wordt het beheer van de groep regelmatig in vraag gesteld en heeft de beurskoers een flinke jojo-beweging gemaakt (56 EUR in juli 2007 en 9 EUR in het najaar van 2009). Weet ook dat analisten reeds voor het bod op een koersstijging tot 17 EUR tipten. De geboden premie is dan ook niet meer zo genereus. Ze rekenen immers op een winst per aandeel van 0,37 EUR in 2013 en daarna 0,90 EUR in 2014! Dit biedt de komende jaren zeker herstelkansen (en de kans op een dividend). De directie beweert ondertussen dat de nieuwe ingrepen die de groep moet realiseren om zich meer te richten naar luxe en de opkomende markten op de koers kunnen gaan wegen en van Club Med een makkelijk doelwit maken. We delen deze mening niet.

 

Voor de kleine belegger

De aangeboden prijs (17 EUR) is iets meer dan de boekwaarde van het eigen vermogen per aandeel (±15 EUR). Het vastgoedpatrimonium van de groep is ondergewaardeerd in de boeken. En er wordt ook te weinig rekening gehouden met de bekendheid van het merk Club Med.
De kleine aandeelhouder wordt in de hoek gedrumd terwijl de bieders zich een groep kunnen toe-eigenen met een mooi potentieel. Maar gezien de kleine belegger niet beschikt over alle gegevens en uit vrees dat hij later met een weinig liquide aandeel in zijn portefeuille zal zitten, kan hij geneigd zijn om op het bod in te gaan.

 

Nog hoop?

Het laatste woord is nog niet gezegd. Een expert moet zijn advies nog geven. Indien hij een prijs van 19 à 20 EUR naar voren schuift, zullen de twee bieders met een beter verhaal op de proppen moeten komen ofwel hun bod verhogen, willen ze aandeelhouders overhalen. Dit zou de kansen op een tegenbod verhogen. De kansen op een dergelijk scenario zijn volgens ons echter niet zo groot.

 

Deel dit artikel