Analyse
Beleggen in de nutssector? 5 jaar geleden - donderdag 13 juni 2013

Welke groeivooruitzichten en dividenden bieden de water- en energieleveranciers?

Voor dit en volgend jaar voorzien we een beperkte groei. Maar gezien we nog steeds hopen op aantrekkelijke dividenden, mag u gerust in nutsbedrijven beleggen. De sector is namelijk te zwaar afgestraft.

 

Kopen:
GDF Suez: mikt op de groeilanden en maakt deel uit van onze favoriete aandelen met een gul dividend.
National Grid: lijdt onder de vele winstnemingen ondanks een deftig boekjaar 2012/13 (is eveneens een favoriet voor zijn fraai dividend).
Veolia Environnement: blijft kostenbesparingen doorvoeren en overnames doen om zijn marges te stutten.
EDP: plukt de vruchten van zijn investeringen in hernieuwbare energiebronnen.
Enel: beschikt over een veelbelovend groeiplan 2013-2017.

 

Wil u risico's vermijden en belegt u liever niet in individuele aandelen, kies dan voor een tracker (zonder dividend):
EasyETF Europe 600 Utilities
SPDR Europe Utilities

 

Crisis

Sinds 2008/09 kreunen de omzetcijfers en de winstmarges van de Europese nutsbedrijven onder de terugval van de industriële activiteit, hun voornaamste bron van inkomsten. Ook de strengere reglementering en fiscaliteit hebben een negatieve impact op de resultaten (Europese richtlijn omtrent energie-efficiëntie, nucleaire heffing in België en Spanje, opgelegde sluiting van de Duitse kerncentrales). Tenslotte lijdt de sector ook onder de daling van de gasprijzen, die deels te wijten is aan een toenemende export van Amerikaanse steenkool naar Europa.
Voorbije investeringen van nutsbedrijven zullen bijgevolg waarschijnlijk veel minder opbrengen dan oorspronkelijk berekend. Voor hun aandelen betekent dit een rendement van slechts 1,9 % sinds januari 2012 t.o.v. 22,2 % voor de gemiddelde Europese aandelen (evolutie van de koers + uitgekeerde dividenden aan de belegger in euro). Volgens ons is de sector echter te zeer afgestraft.

 

Dividenden?

De vraag is nu of de nutssector zijn fraaie dividenden zal blijven aanhouden? De zware schuldenberg, de dalende winstgevendheid en de modernisering van de netwerken: wijst dit erop dat de bedrijven lagere dividenden overwegen? Het zit er dik in maar de nutssector blijft alvast niet bij de pakken zitten en vat de koe bij de hoorns: herstructureringen (E.ON), afstotingen van activa (Veolia Environnement), investeringen in meer dynamische zones en in diensten die aan een minder zware concurrentie onderworpen zijn (GDF Suez).
Als de economie niet opnieuw krimpt, zullen de meeste nutsbedrijven dankzij deze maatregelen hun dividend kunnen aanhouden.

 

Deel dit artikel