Analyse
Vandevelde: winstwaarschuwing 5 jaar geleden - woensdag 8 mei 2013

Door de zwakke economie zal het bedrijfsresultaat waarschijnlijk voor het 2e jaar op rij slinken.

Op langere termijn zal de ontwikkeling van het winkelnetwerk op de marges en de winstgroei wegen. Het aandeel is volgens ons overgewaardeerd.
VERKOPEN.

 

De verkopen in de Europese lingeriesector zakten in het 1e kwartaal met 4 %. Bij Van de Velde slonken zowel de verkopen in de groothandel (75 % v.d. verkoop) als in het eigen winkelnetwerk (25 %). En naast de moeizame situatie bij Intimacy in de VS, boekten nu ook al Rigby & Peller in het Verenigd Koninkrijk ontgoochelende resultaten. In februari beoogde de groep voor 2013 nog een stabilisatie van de verkopen en van de marges maar deze doelstellingen zal ze niet bereiken. Dit hadden we al eerder voorspeld. Toch verlagen we nogmaals onze ramingen voor het huidige jaar naar 2,35 EUR per aandeel. Wel bood het dividend (uitkering 7/05) een flink rendement van 4,7 % tegen het huidige koersniveau. En gezien de groep in de nabije toekomst geen overnames ambieert - het Spaanse Andres Sarda en het Amerikaanse Intimacy zijn beiden een flop - zal ze financieel in staat blijven om dit gulle dividend nog een paar jaar aan te houden. Dit is echter onvoldoende reden om het aandeel als koopwaardig te bestempelen. Het aandeel is namelijk in vele opzichten te duur (beperkte winstgroeivooruitzichten, geschatte boekwaarde op 11,2 EUR eind 2013,…).

 

Koers op het moment van de analyse: 34,28 EUR

 

Van de Velde is een Belgische ontwerper van dameslingerie (Marie Jo, Marie Jo L'Aventure, Marie Jo Intense, Prima Donna, Prima Donna Twist, Andres Sarda). De groep is vooral actief in Europa en in de VS en marktleider in de Benelux. Naast het klassieke distributiekanaal (kleine lingerieboetieks) wordt steeds meer de kaart getrokken van grote ketens en department stores (o.a. Inno, Galeries Lafayette, Corte Ingl├Ęs …). Ontwikkelt zijn eigen winkelnetwerk, een activiteit die al 25 % van de verkochte volumes zorgt maar die veel kapitaal opslokt, volatiel en veel minder winstgevend is.

 

Deel dit artikel