Analyse
Solvay: exit uit de Europese pvc-sector gepland 5 jaar geleden - woensdag 8 mei 2013

Solvay en het Zwitserse Ineos willen samen een joint-venture oprichten om samen de nummer 2 ter wereld in de pvc-sector te worden.

Na deze bekendmaking op 7 mei kende het aandeel een koersopstoot van 6 %.
Het aandeel blijft duur.
VERKOPEN.

Door met Ineos in zee te gaan, wil Solvay graag 2 doelstellingen realiseren.

 

Op korte en middellange termijn wil het zijn marges in de pvc-divisie dankzij de synergie-effecten stutten. Het segment kampt namelijk met een overcapaciteit.

 

Op langere termijn (4 à 6 jaar) zal Solvay zijn belang in de joint-venture aan Ineos verkopen en de Europese pvc-sector verlaten.

 

Volgens ons neemt Solvay hierbij een wijze beslissing. De pvc-sector is namelijk erg cyclisch en concurrentieel. Wel zal de overgang niet van vandaag op morgen gebeuren. Bovendien zal de groep waarschijnlijk haar ambitieuze doelstelling voor 2016 moeten herzien. Ze beoogt namelijk een bedrijfswinst van 3 miljard voor waardeverminderingen en afschrijvingen.

 

Volgende week zouden we hierover meer moeten weten. Dan maakt Solvay namelijk zijn kwartaalresultaten bekend. Wel moeten de anti-trustautoriteiten nog met de overeenkomst instemmen.


Koers op het moment van de analyse: 117,95 EUR

 

De Belgische groep Solvay verkocht in 2010 haar farmadivisie en spitst zich nu toe op chemie en plastics. Sinds de overname van Rhodia in 2011 mikt Solvay op specialiteiten, de groeilanden en duurzame ontwikkeling.


Deel dit artikel