Analyse
Onze adviezen in de verzekeringssector 5 jaar geleden - vrijdag 24 mei 2013

Voor het eerste kwartaal 2013 voldoen de resultaten van de verzekeraars waarvan we het aandeel opvolgen volop aan onze verwachtingen.

Een mooie prestatie in een moeilijke context terwijl de rentevoeten bovendien aan de lage kant liggen. De balansen van de verzekeraars blijven solide waardoor ze hun dividenden kunnen aanhouden. In de voorbije 12 maanden is de sector met 53 % gestegen (in EUR, dividenden inbegrepen). Toch is het stijgingspotentieel nog niet uitgeput.

 

Schadeverzekeringen

De verzekeringsmaatschappijen kregen weinig schadegevallen gemeld onder andere door het feit dat zich weinig natuurrampen voordeden. Zurich Insurance bevestigt zijn positieve situatie: de gevorderde premies stegen met 2 %, terwijl zijn kosten op de mature markten aan het dalen zijn.

 

Levensverzekering

De groepen blijven vooral naar winstgevendheid streven. Voor de maatschappijen is het aantal afgesloten contracten dus van minder belang; ze leggen een grotere selectiviteit aan de dag. Aegon en Prudential: het deel afkomstig uit commissies in de inkomsten stijgt waardoor de groepen minder gevoelig zijn voor de rentevoeten.

 

Vermogensbeheer

De resultaten zijn een flink stuk beter dankzij het afnemende risico op de markten. Bij Allianz namen de inkomsten met 32,8 % toe. Ook kon het bedrijf 43 miljard aan vers geld bij elkaar rapen; Axa kon op zijn beurt 8,4 miljard oogsten.
Delta Lloyd kon ook profiteren van de sterke vraag van de particulieren.

 

KOPEN

Axa: de groep kan zijn positie in de meer dynamische landen gestaag versterken zonder hierbij te grote risico's te nemen.
Aegon: de Nederlander geniet van de Amerikaanse economische groei. Ook kan hij zijn kosten op de mature markten goed onder controle houden.
Zurich Insurance is interessant voor beleggers die op zoek zijn naar een gul dividend (brutorendement van 6,7 %)
Delta Lloyd keert eveneens een fraai dividend uit (brutorendement van 6,8 %). Kies voor een dividend in aandelen en u kunt de Nederlandse roerende voorheffing vermijden. De groep is nog steeds van plan om dit dividend met 3 % per jaar op te trekken.

 

HOUDEN

Allianz en Prudential.

 

Deel dit artikel