Analyse
D'Ieteren behoudt doelstellingen voor 2013 5 jaar geleden - maandag 27 mei 2013

De winstgevendheid blijft onder druk.

De groep mikt voor 2013 nog steeds op een winstterugval van 10 à 15 %. Ook verwelkomt ze een nieuwe CEO (Axel Miller,ex-CEO van Dexia). Wel is het niet duidelijk of er een nieuwe activiteitspijler komt ter vervanging van Avis Europe (afgestoten in 2011).
VERKOPEN.

 

In het eerste kwartaal slonk de omzet met 5,5 % (4,8 % op vergelijkbare basis). De tak autoruiten steeg met slechts 1,6 %: het positieve effect van de strengere winter werd overschaduwd door de impact van de crisis (minder kilometers). In het tweede kwartaal zal het weer de resultaten nog gunstig beïnvloeden maar gezien de crisis verwachten we voor heel 2013 een lichte daling van de verkopen (zonder overnames) en een terugval van de marges. In de tak autoverkoop daalde de omzet met 10 % (verloor marktaandelen bij Audi, concessiehouders bouwen stocks af). Globaal gezien werd de kwartaalwinst niet zozeer getroffen (-1,4 % voor belastingen, uitzonderlijke elementen). Voor heel 2013 mikt D'Ieteren echter nog steeds op een daling van 10 à 15 %, wat volgens ons nog te optimistisch is. Wij tippen op een winst per aandeel van minder dan 2,50 EUR. Op langere termijn zou de druk op de marges van de tak autoverkoop aanhouden; de tak autoruiten moet dan weer opboksen tegen een hogere conjunctuurgevoeligheid dan verwacht en een toenemende concurrentie, zelfs van kleine spelers (in België: Touring Glass in april).

 

Koers op het moment van de analyse: 34,91 EUR

 

D’Ieteren is de Belgische invoerder van de merken van de VW-groep; de groep is ook actief in autoruiten via Belron(Carglass...), waarvan ze 94,85 % bezit. D’Ieteren verkocht in oktober 2011 zijn participatie in Avis Europe (autoverhuur).

 


Deel dit artikel