Analyse
Delhaize: verkoopt ketens in de VS 5 jaar geleden - donderdag 30 mei 2013

Delhaize verkoopt 3 van zijn ketens in de VS.

Dit zou de winstgevendheid van de Amerikaanse activiteiten moeten stimuleren en de schuldenlast van de groep met ±10 % verlagen.
KOPEN.

 

Delhaize houdt grote kuis in de VS, waar het momenteel 65 % van zijn verkopen boekt. Zo werpt de vernieuwde marktpositionering van Food Lion (75 % van de verkopen in de VS) zijn vruchten af en zou die tegen eind 2013 afgerond moeten zijn. En na de geruchten van vorige week verkoopt Delhaize nu wel degelijk 3 van zijn ketens aan de concurrentie. Het stoot niet alleen Harveys (72 supermarkten) en Sweetbay (72 winkels) af zoals verwacht, maar ook de keten Reid's (11 winkels). De ketens vertegenwoordigen samen 1,8 miljard USD van de totale omzet van de groep en worden voor 265 miljoen verkocht. Ondanks de verliezen van Sweetbay zou dit echter de bedrijfswinst van de groep niet mogen beïnvloeden. Wel zal Delhaize, gezien de prijs van de transactie een kleine minwaarde (±0,2 EUR per aandeel) moeten optekenen in het 4e kwartaal op het moment van de transactie. Andere verkopen zijn niet uitgesloten. De verkochte volumes in Zuid-Europa (Bosnië, Bulgarije…) daalden namelijk bijna overal, wat de druk op de marges opvoert. Gezien de situatie in België delicaat blijft (marktaandeel onder druk), behouden we voorzichtigheidshalve onze winstramingen per aandeel: 3,8 EUR in 2013 en 4,7 EUR in 2014.

 

Koers op het moment van de analyse: 50,41 EUR

 

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met ongeveer 3 400 winkels actief in België, Luxemburg, de Balkan, Indonesië en de VS die voor ongeveer 65 % van de omzet instaan.

 

Deel dit artikel