Analyse
Defensieve aandelen erg in trek 5 jaar geleden - woensdag 22 mei 2013

Gezien de lage rentevoeten van de spaarrekeningen, de staatsbon en de bedrijfsobligaties, zijn aandelen weer in trek. Dit is nog meer het geval buiten de eurozone, waar de economie stilaan opnieuw aantrekt en de beurzen een betere verhouding potentieel rendement/risico bieden.

Aangezien er momenteel geen duidelijk lichtpuntje aan de horizon prijkt, raden we aan om op defensieve aandelen in te zetten, vooral de sectoren farma, telecom, voeding en nutsbedrijven. Maak gebruik van onze aandelenselector.
Momenteel zijn echter ook een aantal cyclische aandelen met een hoger risico koopwaardig. Onze 4 favorieten zijn het Amerikaanse
Seaspan, US Ecology en Schnitzer Steel en het Belgische Nyrstar.

 

Zo bereikte de Amerikaanse index S&P500 (+19 % sinds begin 2013) zijn historisch hoogtepunt. De Europese beurzen (+6,8 % voor de EURO STOXX 50 sinds begin 2013 maar toch 38 % onder het hoogtepunt van 2007) oogstten echter veel minder succes. De volatiliteit op de markten mag dan wel in de laatste maanden afgenomen zijn, toch blijven de beleggers erg voorzichtig en nemen ze liever geen risico's in Europa.

 

Cyclische aandelen (grondstoffen-, autosector), die enorm afhangen van de economische situatie, zijn momenteel niet populair. Defensieve aandelen daarentegen (regelmatige inkomsten, hoge dividenden, lager dan gemiddeld risico) genieten een duidelijke voorkeur. Dergelijke aandelen vindt u in de sectoren farma/gezondheid (+25 % sinds begin 2013), voeding en drank (+17 %) en telecom (+14 %).

 

De groep voor financiële informatie Markit meldde dat tussen 1 en 10 mei een slordige 6,5 miljoen USD werd belegd in Europese defensieve aandelenfondsen (t.o.v. 20 miljoen USD aan winstnemingen in de cyclische fondsen). Men kan het de beleggers echter niet kwalijk nemen. Globaal gezien blijven de groeiperspectieven in Europa vrij somber terwijl de meeste resultaten die een aantal bedrijven recent bekendmaakten, essentieel steunen op kostenbesparingen. De verkopen blijven dan ook onder de verwachtingen en de vraag zwak.

 

Deel dit artikel