Analyse
De beurzen in april: het ritme vertraagt 5 jaar geleden - maandag 6 mei 2013

In april zijn de wereldwijde beurzen met 0,2 % gestegen en hoewel het ritme begint af te zwakken is de stijging nogal gestaag sinds begin 2012, dankzij de voortzetting van het ultra soepele monetaire beleid. Sinds begin 2013 heeft een belegger in euro een rendement geboekt van 9,1 %.

Vooral de beurzen uit de eurozone konden zich rechttrekken dankzij de « oplossing » van de Cypriotische crisis maar ook de Japanse beurs, dankzij nieuwe monetaire en budgettaire initiatieven, deed zijn duit in het zakje. Wij blijven bij ons standpunt om niet in de eurozone te beleggen.

Amerikaanse aandelen blijven goedkoop en de dollar is ondergewaardeerd voor zo’n 10 % tegenover de euro. We beleggen 25 % van onze neutrale portefeuille op 10 jaar erin. Beleg erin via aandelenfondsen en trackers of geef de voorkeur aan industriële waarden die het meeste zullen profiteren van de dynamiek in de VS. 

 

De Japanse beurs, verre van goedkoop, reageerde veel te voorbarig en gaat ervan uit dat de nieuwe maatregelen zeer succesvol zullen zijn. Tegen de huidige koersen boekt de Belgische beleggers slechts een dividendrendement op Japanse aandelen van nauwelijks 1,9 % bruto!

 

Degene die bij het begin van het jaar nog aanraadden om extra plaats vrij te maken voor Europa laten na de Cypriotische crisis trouwens minder van zich horen. Gezien de recessie is de eurozone volgens ons net op de rand van correct gewaardeerd.

 

Daartegenover staat de Amerikaanse economie die in het eerste trimester nog met 2,5 % is gegroeid. Ze werd ondersteund door de gezinsuitgaven, de daling van de werkloosheid van 10 % tot 7,6 % op drie jaar (in de eurozone ging de werkloosheid van 10 % naar meer dan 12 %).

 

Op sectorvlak zetten de meest conjunctuurgevoelige sectoren een stapje terug. Maar met de staal- en non-ferrosector ging het volledig de verkeerde kant uit. Sinds het begin van het jaar is het de enige sector die in het rood noteert (-15,8 %). Alle grondstoffensectoren hebben het al enkele kwartalen moeilijk. De (overdreven) vrees dat de economische vertraging van China, dat al jaren de drijvende kracht is achter de boom van de sector, niet van de poes zal zijn, weegt op de grondstoffenprijzen. We blijven optimistisch gestemd rond olie. Beleg erin via Chevron (+2,7 %). Op het vlak van de non-ferro is Rio Tinto (-5,4 %) momenteel goedkoop. De Canadees Amerigo Resources (koper ; -10,4 %) en de Belg Nyrstar (zink ; +1,6 %) blijven in het licht van de huidige en toekomstige tekorten beleggingsopportuniteiten voor degene die niet bang is van wat risico.

 

Deel dit artikel