Analyse
ArcelorMittal: advieswijziging 5 jaar geleden - woensdag 22 mei 2013

Sinds januari verloor de koers van de grootste staalproductent ter wereld 25 %.

De context blijft moeilijk maar de hemel lijkt op te klaren. Verwacht wordt dat het rendement zal stijgen terwijl het risico gelijk zal blijven, wat de koers ten goede zou komen.
KOPEN.

 

Het 1e kwartaal was geruststellend. Door de stijging van het bedrijfsresultaat (t.o.v. het vorige kwartaal) lijkt de doelstelling van de groep nu haalbaar: een bedrijfsresultaat 2013 (voor afschrijvingen) dat minstens dat van 2012 evenaart. Om haar doel te bereiken, mikt de groep op een stijging van haar staalexport van 2 % (geloofwaardig gezien het lage voorraadniveau van de klanten) en nieuwe kostenbesparingen (3 miljard dollar tegen 2015, dit is 1,33 EUR per aandeel). Zo zou ze dit jaar opnieuw met winst kunnen aanknopen. Op lange termijn zal de staalproducent dankzij zijn verticale integratie, wereldwijde inplanting, uitgebreid aanbod en schaalvoordelen volop van de stijgende wereldvraag naar staal kunnen profiteren. Bijgevolg voorzien we een winst per aandeel van 0,30 EUR in 2013, van 1,20 EUR in 2014 en van 1,71 EUR in 2015. Bovendien saneerde ArcelorMittal zijn financiën. Dankzij de kapitaalinjectie van 4 miljard euro in januari en de afstoting van een belang in de Canadese mijnen, kon het zijn schuldenberg met 17,5 % afbouwen t.o.v. eind 2012. De groep wil haar schulden verder afbetalen om weer op een goed blaadje te staan bij de ratingbureaus.

 

Koers op het moment van de analyse: 10,305 EUR

 

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld (productiecapaciteit van meer dan 130 miljoen ton per jaar). De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen…).

 

Deel dit artikel