Analyse
5 aandelen die u niet mag missen 5 jaar geleden - vrijdag 17 mei 2013

Onze selectie van vijf aandelen voor een portefeuille belegd op lange termijn in bedrijven met een regelmatige groei, een sterke inplanting en een kwalitatief beheer.

De meeste aandelen uit deze selectie naderen recordniveaus. Desondanks zijn ze goedkoop en hebben ze nog stijgingspotentieel achter de hand.

 

De grote wereldbeurzen lijken niet geplaagd door de crisis in de eurozone. Integendeel, indexen als de Duitse Dax en de Amerikaanse S&P scheren zelfs de hoogste toppen ooit. Deze stijging is in de hand gewerkt door de soepele monetaire politiek gevoerd door de centrale banken en de veelvuldige aanwijzingen dat de economie in de VS goed herstelt.

 

Sage (koersstijging + dividend in EUR sinds 15/04: +2,9 %)

De groep biedt het hoofd aan de Europese crisis dankzij zijn trouwe klanten. Mooie groei in de VS. Ze zal een uitzonderlijk dividend uitkeren na de afstoting van een aantal activiteiten.

 

Intel (koersstijging + dividend in EUR sinds 15/04: +12,6 %)

De Amerikaanse groep kende in de laatste weken een koersopstoot nadat ze positieve vooruitzichten waarborgde voor de komende maanden. Met de benoeming van de vroegere operationele directeur werden alle onzekerheden omtrent de aanstelling van een nieuwe CEO van tafel geveegd. Een interne opvolging die geen strategische ommezwaai tot gevolg zou mogen hebben.

 

Chevron (koersstijging + dividend in EUR sinds 15/04: +5,4 %)

De Amerikaanse oliegroep bereikte een historisch record ondanks de daling van de olieprijs. Zelfs als de productie in het eerste kwartaal achteruitboerde, blijft de groep goed geplaatst om van de stijgende vraag naar brandstoffen te profiteren (lage ontginningskosten, interessante geografische inplanting...). Ook is de groep financieel stevig genoeg om de uitkering aan zijn aandeelhouders op te trekken (kwartaaldividend: +11 %).

 

GlaxoSmithKline (koersstijging + dividend in EUR sinds 15/04: +3,4 %)

De Briste labo verkoopt zijn merken van niet-alcoholische dranken om zijn activiteiten te hercentreren en zijn groei te boosten. Een wijze beslissing gezien de ietwat ontgoochelende kwartaalresultaten die ons aanzette om onze winstramingen te verlagen. Waarschijnlijk volgen nog andere afstotingen.

 

Sainsbury (koersstijging + dividend in EUR sinds 15/04: +0,7 %)

De koers oogst een beperkte stijging, wat op zich een logisch gevolg is van de koersopstoot van begin dit jaar. De winst voor vorig boekjaar is conform de verwachtingen. Mooie vooruitzichten. We verhogen onze ramingen voor de twee volgende boekjaren.

 

Deel dit artikel