Analyse
Twee interessante aandelen uit de grondstoffensector 5 jaar geleden - donderdag 11 april 2013

Alcoa maakte onlangs goede kwartaalresultaten bekend maar is het aandeel koopwaardig? Hoe belegt u het best in de grondstoffensector (buiten olie)?

Alcoa gaat een paar moeilijke maanden tegemoet. Bijgevolg mikken we niet op een spoedige koersstijging. Niet kopen.

Om in de sector te beleggen, koopt u liever:
– 
Rio Tinto: de mijngroep focust tegenwoordig meer op winstgevendheid (door kostenbesparingen, en weloverwogen investeringen) dan op het opvoeren van haar productiecapaciteit.

– Nyrstar: overdreven pessimistische markten drukken de koers van de grootste zinkverwerker ter wereld de kop in. De volgende weken zouden echter voorstellen moeten gedaan worden betreffende het deel van de zinkproductie (350 000 ton per jaar) die Nyrstars partner Glencore moest opgeven om aan de eisen van Europa te voldoen om met Xstrata te fusioneren.

 

De Amerikaanse Alcoa, de vierde grootste aluminiumproducent ter wereld, publiceerde een betere kwartaalwinst dan oorspronkelijk verwacht. Dit goede resultaat dankt het bedrijf onder meer aan een afname van zijn productiekosten. Daarnaast werd het resultaat ook positief beïnvloed door een groeiend aandeel afkomstig van de meer winstgevende activiteiten.

 

En toch maakte de groep een teleurstellend omzetcijfer bekend, te wijten aan een daling van de gemiddelde verkoopprijs van aluminium vergeleken met een jaar voordien.

 

Op een jaar tijd slonk de koers van Alcoa met 11 %. Het aandeel is goedkoop en de groep beschikt over vele kwaliteiten. De aluminiummarkt doet het echter niet zo goed door een sterke overcapaciteit (vooral in China). De laatste weken ligt de aluminiumprijs rond de 1800 USD per ton. Dit is ver onder de 2200 USD van begin 2012.

Deel dit artikel