Analyse
Schneider: uitbreiding op de Russische markt 5 jaar geleden - woensdag 3 april 2013

Nog een overname. Dankzij deze strategie kon de Franse groep tot nu toe haar marges doen aanzwellen. Deze keer zal de groei echter beperkt zijn.

De koers is dan wel gestegen, het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Schneider speelde handig in op de energiebesparingstrend en groeide op enkele jaren uit tot een van de grootste spelers op de markt. Het kocht heel wat bedrijfjes op (actief in energie-transmissie, automatisering, thermostaten, weerstand van materialen…) en slaagde erin om zich volop te ontwikkelen. De groep blijft vandaag nog uitbreiden: onlangs kocht ze het Russische Electroshield TM Samara waarvan ze al 50 % bezat. Ze betaalde hiervoor een schappelijke prijs: slechts 10 keer de nettowinst terwijl de koers van Schneider zelf tegen meer dan 14 keer de winst noteert. Ook brengt deze overname veel groeipotentieel met zich mee (nog veel mogelijkheden in de regio). Rusland is zo de vierde markt waarop de groep actief is, zelfs als ze er nog maar 6 % van haar omzet draait, ruimschoots onvoldoende om de zwakte op de kernmarkten (en de Europese economische crisis) te compenseren. Maar op lange termijn zal de ervaring van Schneider in de sectoren gas en olie en thermische weerstanden (extreme kou, UV-straling) hem zeker mooie toekomstperspectieven bieden. Onze ramingen voor het resultaat blijven ongewijzigd maar we trekken wel de prognoses op voor de groeivoet op lange termijn.

 

Koers op het moment van de analyse: 58,02 EUR

 

 

De Franse groep Schneider is actief in de elektriciteitsdistributie (58 % van de omzet), automatiserings- en controlesystemen (27 %) enz. Ze is aanwezig in Europa (34 % van de inkomsten), Noord-Amerika (24 %), het gebied rond de Stille Oceaan (24 %) enz. De laatste maanden heeft Schneider een groot aantal overnames gedaan.

 

Deel dit artikel