Analyse
Recticel riskeert nog steeds kartelboetes 5 jaar geleden - donderdag 11 april 2013

Chemiegroep Recticel kreunt onder de crisis maar staat financieel stevig in haar schoenen.

Het aandeel is correct gewaardeerd en biedt een aantrekkelijk dividendrendement (3,7 % netto) maar de onzekerheid is erg groot.
HOUDEN.

 

Recticel is actief in vier marktsegmenten: soepelschuim (half afgewerkte producten in polyurethaanschuim; 43% van de omzet), slaapcomfort (volledig afgewerkte matrassen, latten- en beddenbodems, bedden; 20%), automobiel (bekleding, zetelkussens; 21%) en isolatie (16%). In 2012 woog de zwakke Europese economie op de omzet (-4,3%), vooral de tak automobiel en in mindere mate slaapcomfort kregen klappen. Toch bleef de winst stabiel (+0,8%; 0,61 EUR per aandeel) door het doorrekenen van gestegen grondstofprijzen in de verkoopprijzen, lagere financiële kosten en maatregelen die de productiviteit en de efficiëntie in de hele toeleveringsketen verhoogden. Toch blijven de vooruitzichten vrij troebel. Zo kan de appelflauwte in de bouwsector nog wegen op de tak isolatie en zal het een lastige klus zijn het verlies van het belangrijke contract voor de Mercedes C-klasse met nieuwe contracten op te vangen. Ook is Recticel verwikkeld in een Europese en een Duitse kartelzaak die in het (weinig waarschijnlijke) slechtste geval samen kunnen leiden tot boetes gelijk aan de helft van het eigen vermogen en tot zes maal de verwachte jaarwinst voor 2013 die we op 0,80 EUR per aandeel ramen (1 EUR in 2014).

 

Koers op het moment van de analyse: 6,15 EUR

 

Recticel is een Belgische chemiegroep in hoofdzaak actief in de productie en verwerking van polyurethaan. Ze is sterk uitgebouwd in Europa (95% van de omzet), maar ook aanwezig in de rest van de wereld.

 

Deel dit artikel