Analyse
Randstad: kwartaalresultaten conform de verwachtingen 5 jaar geleden - vrijdag 26 april 2013

Randstad kampt nog steeds met winstterugval maar er is beterschap op komst. Rekening houdend met de uitzonderlijke elementen verhogen we lichtjes onze winstramingen voor het boekjaar 2013 tot 1,35 EUR per aandeel.

Het aandeel blijft duur.
VERKOPEN.

 

De winst voor het eerste kwartaal voor uitzonderlijke elementen zakt nog met 15 % vergeleken met het eerste kwartaal 2012. Wel begint de afkalving van de verkopen af te nemen (-3,7 % zonder afstotingen, overnames en wisselkoerseffecten en over een vergelijkbaar aantal werkdagen/ -5,3 % in het 4e kwartaal 2012). Deze trend zet zich trouwens verder in april.

 

Over een aantal kwartalen is een lichte groei van de verkopen in Europa niet uit te sluiten. De VS daarentegen, die tot nu altijd goed geboerd hebben, zien hun verkopen dalen (-3 % zonder afstotingen, overnames en wisselkoerseffecten).

 

Op groepsniveau verwachten we voor het 4e kwartaal geen terugkeer van de omzetgroei. Misschien zal Randstad eens te meer, de impact van de dalende verkopen op zijn marges (stabiel over een vergelijkbaar aantal werkdagen) kunnen beperken dankzij kostenbesparingen. Maar zelfs als dit het geval is, dan nog is een significant herstel van de bedrijfsmarges op korte termijn vrijwel ondenkbaar.

 

Koers op het moment van de analyse: 32,475 EUR

 

Randstad is een Nederlandse groep actief in uitzendarbeid (met een marktaandeel van 8 % de op één na grootste speler ter wereld, actief in 40 landen) en in HR-diensten. Realiseert ruim 70 % van haar omzet in Europa (Benelux, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje). Met de overname van SFN in september van dit jaar zijn de VS de belangrijkste afzetmarkt geworden (20 % op termijn). De rest van de wereld (vooral Zuidoost-Azië) genereert slechts 9 % van de omzet. Dankzij de overname van Vedior in 2008 en van SFN werd de blootstelling aan de Nederlandse markt verkleind (16 % van de omzet) en het gewicht van de gespecialiseerde uitzendarbeid in de omzet tot 21 % opgevoerd.

 

Deel dit artikel