Analyse
General Electric: investeert in de industrie 5 jaar geleden - vrijdag 12 april 2013

Om zijn groei te stimuleren en zich af te schermen van de volatiele financiƫle sector investeert General Electric in de spitstechnologie.

De troeven zijn echter niet in de koers verrekend. Goedkoop aandeel en onze favoriet uit de selectie Amerikaanse aandelen.
KOPEN.

 

General Electric kocht Lufkin Industr. (kunstmatige ontginning van brandstoffen) om een graantje mee te pikken van de industriële heropleving in de VS en zijn groei te stimuleren. Een overname die op zich erg bescheiden lijkt gezien de omvang van General Electrics (de transactie vertegenwoordigt slechts 1,3 % van zijn beurskapitalisatie). Toch bewijst dit dat het zich in de toekomst wil richten op marktsegmenten binnen de spitstechnologie waar nog maar weinig concurrentie huist. De opgehoeste prijs (3,3 miljard dollar) lijkt misschien hoog, toch is het een wijze beslissing. De groep rekent namelijk op schaalvoordelen. Ook zal ze door meer diensten aan te bieden meer bestellingen binnenhalen en haar marges optrekken (nu 14 % bruto: de hoogste in de sector). En dankzij de overname kan de groep haar tak industrie versterken ten koste van de tak financiën (afstotingen liggen nu in het slop). In de volgende jaren zou ze meer cash moeten genereren en zo aandelen blijven inkopen en een mooi dividendrendement behouden (3,3% bruto). Onze ramingen voor de winst per aandeel blijven 1,56 USD voor 2013 en 1,62 USD voor 2014.

 

Koers op het moment van de analyse: 23,59 EUR

 

General Electric is een Amerikaanse conglomeraat, dikwijls voorgesteld als een microkosmos van de VS-economie want actief op uiteenlopende domeinen: industriële uitrustingsgoederen (vliegtuigmotoren, turbines voor windmolens, kerncentrales, enz.), gezondheid (diagnostiek) en financiële diensten (hypotheekleningen, verbruikskredieten). De groep besliste onlangs om zich terug te trekken uit de mediasector.

 

Deel dit artikel