Analyse
Coca-Cola: intacte winstgroeivooruitzichten 5 jaar geleden - maandag 22 april 2013

De winst per aandeel daalde in het eerste kwartaal maar er is zeker geen reden tot paniek. Ondanks de zwakke economie is de groep in staat om zijn winstgroei verder te ontwikkelen.

Het aandeel is correct gewaardeerd. 
HOUDEN.

 

In het eerste kwartaal zakte de winst per aandeel met 13 %, wat echter te wijten was aan uitzonderlijke kosten. Zo voert de groep op regelmatige basis herstructureringen door om haar productiviteit te verbeteren. Zonder deze factoren zou de winst per aandeel met 5 % gestegen zijn. Ook blijft de bedrijfsmarge mooi toenemen (23,7 % t.o.v. 23 % 1 jaar geleden) en is de omzet op vergelijkbare basis met 1 % gestegen. Voor de VS voorziet de groep een hertekening van haar distributieketen om zo vaste kosten uit te sparen. Daarnaast compenseerde het succes van energiedranken (niet koolzuurhoudend) de structurele daling van priklimonades (-1,2 % over 2012, voor alle merken). Tevens kan Coca-Cola mede dankzij dit succes beter het hoofd bieden aan zijn concurrent Pepsi. Buiten de VS blijven de verkochte volumes stijgen. In Europa is dit cijfer echter stabiel, wat eigenlijk een verbetering is gezien de daling van 5 % van het laatste kwartaal 2012. We schatten dat de groep op lange termijn meer cash zal genereren. Ook het dividend zal gestaag blijven klimmen. Onze prognoses voor de winst per aandeel blijven ongewijzigd: 2,15 USD voor 2013 en 2,35 USD voor 2014.

 

Koers op het moment van de analyse : 42,66 USD

 

Coca-Cola is wereldleider voor niet-alcoholhoudende dranken, actief in meer dan 200 landen; priklimonades (Coca-Cola, Sprite, Fanta), water (Dasani, Chaudfontaine in België), vruchtensappen (Minute Maid) en energiedrankjes (Powerade).

 

 


Deel dit artikel