Analyse
Beurs van London: stamp duty? 5 jaar geleden - woensdag 3 april 2013

Bij elke aankoop van een aandeel op de London Stock Exchange (LSE) rekent de Britse overheid een stamp duty aan van 0,50 %.

Dit percentage is verschuldigd op het nominale bedrag van de aankoop. Deze taks is éénmalig en niet meer van toepassing bij de verkoop. De belasting geldt alleen voor Britse aandelen, is niet verschuldigd op buitenlandse aandelen die verhandeld worden op de Britse beurs en heeft uiteraard geen invloed op onze aankoopadviezen voor Britse aandelen en aandelenfondsen (zie onze portefeuilles).

 

Deze taks gaat al eeuwen mee en werd voor het eerst in het VK ingevoerd in 1694 door Koning William om een oorlog tegen de Fransen te kunnen financieren! Op alle legale documenten diende toen een stempel te worden geplaatst om aan te geven dat er een taks werd betaald (stamp = stempel). Maar de Britten waren niet de eersten die hiermee naar buiten kwamen. Die eer viel te beurt aan… de Nederlanders die reeds in 1624 met deze belasting op de proppen kwamen.

 

Deze taks heeft dus de tand des tijds doorstaan hoewel van materiële effecten op de beurs en van het effectief zetten van een stempel al een tijdje geen sprake meer is. De roep ze af te schaffen duikt van tijd tot tijd op. Zo vindt de LSE dat de stamp duty voor een concurrentieel nadeel zorgt.
De overheid is echter niet van plan om deze taks snel te laten vallen. Jaarlijks brengt ze ongeveer 3 miljard pond in het laatje. In tijden van recessie en van een met schulden overladen overheid zijn deze inkomsten meer dan welkom.

 

Een gevolg van deze belasting is wel dat Londen de voorbije decennia de meest innovatieve markt is geworden op het vlak van afgeleide producten zoals contracts-for-difference (CFD’s). Met deze CFD’s kan een marktparticipant speculeren op een beweging van een onderliggende waarde zoals een aandeel. Aangezien hij de onderliggende aandelen niet koopt, hoeft hij die duty niet te betalen.

 

Deel dit artikel