Analyse
Bank of America: op zoek naar een vaste groeimotor 5 jaar geleden - vrijdag 19 april 2013

Na de bekendmaking van de resultaten, zakte de koers met 5 %.

De groep worstelt duidelijk met moeilijkheden ondanks de economische heropleving in de VS. Volgens ons is het aandeel echter te sterk afgestraft.
HOUDEN ALS U HET RISICO AANDURFT.

 

In het 1e kwartaal boekte Bank of America 0,2 USD winst per aandeel, conform onze verwachtingen. De kwaliteit van deze winst is echter ondermaats vergeleken met zijn voornaamste Amerikaanse concurrenten. Goed nieuws voor de takken vermogensbeheer en zakenbankieren: de provisies voor niet terugbetaalde leningen daalden aanzienlijk. Daarnaast oogstte de groep positieve resultaten uit haar financiĆ«le activiteiten. De takken retailbankieren en vastgoedkredieten daarentegen boerden achteruit ondanks de huidige heropleving van de vastgoedsector. De bank probeert al een tijdje de groei op te krikken, helaas zonder succes. De directie maakt hiervan een prioriteit door de inkomsten per klant op te drijven. Wel is er een duidelijke vooruitgang inzake geschillenregelingen rond vastgoedkredieten (die van de crisis 2008/2009 dateren). Toch blijft het aandeel erg risicovol. En zelfs als onze prognoses voor de winst per aandeel geleidelijk aan stijgen (1 USD voor 2013 en 1,2 USD voor 2014), is dit puur te danken aan verwachte kostenbesparingen. Met de economische heropleving voorziet de bank namelijk minder niet terugbetaalde vastgoedleningen.

 

Koers op het moment van de analyse: 11,44 USD

 

Bank of America is een internationale bankreus met sterk gediversifieerde activiteiten: depositobank (12 % v.d. netto inkomsten), vastgoedkredieten (10,4 %), vermogensbeheer (13,8%), kredietkaarten (22,1 %), zakenbank (25,5 %), overige activiteiten (16,2 %). Momenteel werkt de bank aan een programma om haar risicoprofiel terug te schroeven.

 

Deel dit artikel