Analyse
Amerikaanse industrie: 7 koopwaardige aandelen 5 jaar geleden - maandag 29 april 2013

De Amerikaanse economie is toe aan een heropleving. Positief nieuws voor de industriële bedrijven in de VS die een belangrijke rol spelen op de markt. Ontdek vandaag onze favoriete aandelen uit de Amerikaanse industrie.

Terwijl de Amerikaanse industrie met een groei van 3,5 % t.o.v. maart 2012 toe is aan een heropleving, kreunt de eurozone onder een jaardaling van 3,1 %... Over het 1e kwartaal groeide de VS met 2,5 % t.o.v. een jaar voorheen. In vele sectoren kon de industrie echter nog niet terug aanknopen met de productieniveaus van 2007 (voor de crisis). Toch kent het economische herstel een aanhoudende dynamiek. Een aantal bedrijven kunnen hier zeker voordeel uit halen.
We beleggen er 25% van
onze neutrale portefeuille op 10 jaar in.

 

General Electric
Goedkoop aandeel, gemiddeld risico. Koop het en u dekt een brede waaier van de Amerikaanse industrie.
Actief in erg uiteenlopende domeinen (industriële uitrustingsgoederen, gezondheid en financiële diensten). Om haar groei te stimuleren en zich af te schermen van de volatiele financiële sector wil ze nu meer investeren in spitstechnologie. Deze troeven zijn niet in de koers verrekend.

 

US Ecology
Goedkoop aandeel. We schroefden onze winstramingen op voor 2013 en 2014. Zeker koopwaardig.
Het bedrijf is actief in het vervoer en de verwerking van gevaarlijk afval. De laatste resultaten waren uitstekend: de activiteit kon dan ook mooi opveren tijdens het huidige economische herstel. De recurrente activiteiten (zonder projecten voor de schoonmaak van sites) oogstten een forse omzetstijging.

 

Chevron
Goedkoop aandeel, laag risico. Het dividend neemt jaarlijks toe. Onze topfavoriet uit deze sector. Kopen dus.
De oliegroep behoudt een goed evenwicht tussen risico en dynamisme. Chevron verkiest stabiele exploitatiezones en beperkt de grote aankopen. De hernieuwingsgraad van de reserves ligt hoger dan 100 % (meer olie ontdekt dan ontgonnen) en het politieke risico is klein.

 

Encana
Goedkoop aandeel, iets hoger risico dan Chevron. Koop het bovenop Chevron om uw beleggingen in de sector te diversifiëren.
De specialist van schaliegas boekte voor 2012 lager dan verwachte resultaten. De vooruitzichten blijven echter intact. Encana is goed gewapend om te profiteren van een stijging van de vraag naar gas en een prijsverhoging.

 

Intel
De markt stelt zich te pessimistisch op en de koers houdt geen rekening met de soliditeit van de groep. Koop Intel, onze favoriet in zijn sector.
De groep leed in 2012 onder een winstdaling, te wijten aan 2 factoren: 
– de wereldwijde terugval van de pc-verkopen 
– de moeilijkheden van de groep om zich een plaatsje te veroveren op de markt van de tablets.
Ook liggen de resultaten voor het 1e kwartaal 2013 onder de verwachtingen. We verlaagden al onze winstramingen voor 2013 en 2014.

 

Texas Instruments
Goedkoop aandeel ondanks de koersopstoot (+25 % in de laatste 6 maanden). Koopwaardig. Ideale diversificatie van uw portefeuille samen met Intel.
De nummer 1 fabrikant van gsm-chips kampt met een daling van de vraag, net zoals de rest van de sector.
Texas heeft echter alle troeven in handen om zich uit de slag te trekken: 
– de groep is financieel solide 
– volgt een duidelijke en pertinente strategie die zich hercentreert op chips met een toegevoegde waarde (sterke positie t.o.v. haar concurrenten) 
– beschikt over een klantenbestand dat vele sectoren bestrijkt (verlaagt volatiliteit van de resultaten).

 

TriQuint
Draagt een zeker risico maar is te zwaar afgestraft (-13 % op een jaar). Koop het en profiteer van de volgende koersopstoot.
Ontwerpt en ontwikkelt radiofrequentiecomponenten die hoofdzakelijk bestemd zijn voor fabrikanten van smartphones en tablets. Helaas investeerde TriQuint massaal in 2011. Een verkeerde beslissing gezien de vraag kort daarna begon te dalen (economische vertraging, sterke concurrentie inzake chips voor smartphones en tablets). Wel beschikt de groep over voldoende soliditeit om deze dip te overwinnen.

Deel dit artikel