Analyse
Amerikaanse bedrijven: cash op recordhoogte 5 jaar geleden - donderdag 4 april 2013

Amerikaanse bedrijven hadden eind 2012 nog nooit zoveel cash op hun balansen staan. Ze weten niet goed wat ermee aan te vangen.

We blijven aanraden Amerikaanse aandelen en aandelenfondsen te kopen (ze bieden een beter potentieel dan de Europese beursen). 

 

Nieuw record

Volgens een studie van Moody’s Investor Services hadden Amerikaanse beursgenoteerde niet-financiële bedrijven eind 2012 zo maar eventjes 1 450 miljard USD dollar cash op hun balansen staan. Dit is 10 % meer dan eind 2011 en een nieuw absoluut record. Opvallend is dat de technologiesector verantwoordelijk is voor 60 % van de aangroei van de cash en dat Apple met 170 miljard USD aan cash goed is voor 11 % van het totale bedrag (eind 2011 was Apple nog goed voor 9,5 % van het totaal).

 

Meer dividend

Het is natuurlijk goed dat veel Amerikaanse bedrijven er warmpjes bijzitten. Probleem is echter dat dit geld gezien de lage rente niets oplevert en daar gewoon staat te staan. Bedrijven met veel cash zijn wel begonnen om meer dividend uit te betalen en eigen aandelen in te kopen. En investeringen? Die gebeuren maar stijgen niet snel genoeg om de aangroeiende cashberg aanzienlijk te verminderen. Bovendien komt de Amerikaanse economie net uit een crisis en willen veel bedrijven toch een zekere buffer aanhouden.

 

Deel dit artikel