Analyse
Vijf aandelen voor echte durvers 5 jaar geleden - vrijdag 1 maart 2013

Regelmatig zetten we voor u onze favoriete cyclische aandelen op een rijtje. Sinds onze laatste analyse is hun koers blijven stijgen. Hun groeipotentieel is echter nog niet uitgeput.

We tellen nog maar 5 favorieten.
Hoe dan ook, denk eraan dat deze aandelen een hoger dan gemiddeld risico dragen.
Enkel voor durvers!

 

De daling van de risicoaversie in Europa, ingezet in 2012, zet zich voort in 2013. De zuiderse landen profiteerden van de lagere rentevoeten en konden lenen tegen gunstigere voorwaarden. Daarnaast herstelt de economie in de VS stilaan. Cyclische aandelen zijn dan ook steeds meer in trek bij beleggers. De Italiaanse verkiezingen leidden echter tot onzekerheid, waardoor de beurzen kelderden. Dit benadrukt enerzijds hoe ingewikkeld de economische crisis is en anderzijds dat cyclische aandelen, ondanks hun potentieel, toch een hoger dan gemiddeld risico inhouden.

 

Zijn geen favorieten meer…

– Peugeot
Het kondigde zware kosten aan in het 4e kwartaal 2012. 2013 wordt voor de autosector nog zwaarder dan voorzien.
– ArcelorMittal
Het verrassende nieuws dat de groep een kapitaalverhoging plant, zaaide heel wat twijfel.

 

Onze 5 favorieten

– Schnitzer Steel
Het Amerikaanse staalbedrijf is onze nieuwe favoriet. Zijn troeven: fabrieken langs de kust (makkelijkere export), eigen grondstofbronnen (gerecycleerd staal) en een solide balans .
– Seaspan (+16 % sinds 24/12/12)
De reder zette 2013 goed in. Hij tekende een paar langetermijncontracten en breidde zijn klantenbestand uit.
– Tubacex (+14 % sinds 24/12/12)
De specialist van naadloze buizen genoot van de prijsstijging van de nikkel (effect op de verkoopprijzen). De huidige daling weegt op zijn koers, reden te meer om op dit aandeel in te zetten. Het kwartaalresultaat was conform onze verwachtingen.
– Nyrstar (-2,7 % sinds 24/12/12)
De koers van de Belgische zinkspecialist lijdt onder de resultaten van 2012, (onder de verwachtingen) en onder zijn verdwijning uit de Bel 20. Ze houdt echter te weinig rekening met de gunstige vooruitzichten.
– US Ecology (+12 % sinds 24/12/12)
De groep, actief in afvalverwerking, geniet van de heropleving van de Amerikaanse economie.

 

Deel dit artikel