Analyse
Taks op Italiaanse aandelen 5 jaar geleden - woensdag 6 maart 2013

Sinds 1 maart wordt er een extra taks op de aankoop van Italiaanse aandelen geheven.

Het is sinds 1 maart duurder geworden om Italiaanse aandelen aan te schaffen. Dit heeft evenwel geen enkel gevolg op onze adviezen. Deze zijn gebaseerd op het potentieel op de lange termijn van de bedrijven in kwestie en de kleine meerkost zal daar geen invloed op hebben. We zijn enkel koper van Enel.

 

De technocraat Mario Monti heeft tijdens de voorbije legislatuur een stroom aan besparingen én extra belastingen doorgevoerd. Eén van zijn belastingen, de Financial Transaction Taks (FTT) is evenwel pas op 1 maart in voege getreden.

 

Indien Italiaanse aandelen, van bedrijven met een minimale beurskapitalisatie van 500 miljoen EUR, worden gekocht op de Italiaanse beurs of op een andere Europese beurs (op Brussel noteren geen certificaten van Italiaanse aandelen) moet een transactietaks worden betaald van 0,12 % op het totale aankoopbedrag. In 2014 valt deze taks terug tot 0,10 %.

 

Koopt u Italiaanse aandelen op een beurs buiten Europa, wat zeer onwaarschijnlijk is, dan loopt de taks op tot 0,22 % (en 0,20 % in 2014).

 

Uw financiële tussenpersoon zal deze taks automatisch in rekening brengen, u moet zelf niets ondernemen. Deze taks komt bovenop de gebruikelijke transactiekosten en de Belgische taks op beursverrichtingen. Wanneer u deze aandelen verkoopt, rekent men de Italiaanse taks niet aan.

 

Deel dit artikel