Analyse
IT-dienstenbedrijven: nog winstpotentieel hier en daar 5 jaar geleden - maandag 18 maart 2013

Dienstbedrijven die IT-oplossingen bieden aan ondernemingen zijn de laatste jaren erg in trek...

…omwille van hun vele troeven in crisistijden.
Sinds begin 2008 steeg de sectorindex met ongeveer 80 %. Ondanks gunstige winstperspectieven menen we dat bepaalde aandelen uit de sector nog maar een beperkt koerspotentieel hebben. Maar het winstpotentieel van een aantal onder hen is nog niet uitgeput.
Koop:
Accenture: marktleider en financieel solide. Dit aandeel maakt deel uit van onze selectie van Amerikaanse favoriete activa;
CSC: kon na 2 moeizame jaren, zijn winstgevendheid rechttrekken onder impuls van het nieuwe management.

 

Een goed gerichte activiteit

De crisis en de vertraagde wereldeconomie hebben een positieve impact op de IT-sector. Steeds meer bedrijven uit allerlei sectoren willen namelijk kosten besparen en gaan bepaalde activiteiten uitbesteden (informatica, call center, boekhouding, administratie, enz). Ze nemen dan ook maatregelen om hun groei opnieuw te boosten en doen hiervoor een beroep op adviesbureaus en andere dienstbedrijven. Bepaalde belangrijke tendensen zoals de steeds complexere IT-systemen, de mobiliteit, de zekerheid, cloud computing, enz. zijn alvast een gunstige voorbode dat de sector de volgende jaren aanhoudend zal groeien.

 

Dalende personeelskosten

De personeelskosten (65% van de bedrijfskosten), waarop de sector het meest bespaart, vallen fors terug. Om het hoofd te bieden aan de bedreigende Indiase concurrentie (Tata Consultancy Services, Infosys, enz.) deden westerse IT-giganten zoals Accenture, IBM, HP, CSC en Capgemini namelijk erg snel een beroep op goedkope krachten in de groeilanden, in het bijzonder in India (ca. 1/3 van het personeel van Accenture, Capgemini). Dankzij deze strategie konden de bedrijven de laatste jaren een sterke positie verwerven op een markt met een fors groeipotentieel en heel wat winst genereren. Gezien de steeds verder evoluerende technologie (die werken op afstand mogelijk maakt) en de mondialisering van het Engels, zal deze tendens zich vast en zeker verderzetten.

 

Deel dit artikel