Analyse
HSBC Holdings: Aziƫ stimuleert de resultaten 5 jaar geleden - woensdag 6 maart 2013

De laatste 12 maanden klom de koers met 20,4 % t.o.v.

gemiddeld 8 % voor de Europese banksector. Die forse stijging dankt de groep aan haar goede resultaten op de Aziatische markt. De koers houdt nu wel rekening met dit groeipotentieel. Aandeel correct gewaardeerd. ALS U HET RISICO IN DE SECTOR AANVAARDT:
HOUDEN.

 

De bedrijfswinst steeg in 2012 met 18 %, wat iets beter is dan zijn meeste Europese concurrenten (zonder uitzonderlijke elementen o.a. overdrachten om de groep te hercentreren en de structuur te vereenvoudigen). De groei is te danken aan het dynamisme van de Aziatische markt, goed voor 40 % van de inkomsten. Nog beter: de groep kon haar eigen vermogen versterken en trok bijgevolg haar dividend op. De kosten blijven echter hoog en het rendement op eigen vermogen, een belangrijke indicator voor winstgevendheid, boert met 8,4 % achteruit. Dit is helaas veel lager dan de 12 à 15 % beoogd tegen eind 2013. 12 % zou HSBC misschien kunnen halen mits de wereldeconomie blijft groeien en zonder een nieuw schandaal dat voor extra kosten zou kunnen zorgen (de bank werd recent beschuldigd van het witwassen van geld in de VS). We mikken op een rendement op eigen vermogen van ±11,5 % en op een winst per aandeel van 65 p in 2013 en van 75 p in 2014. Azië blijft de groeimotor maar de koers houdt al rekening met deze bevoorrechte positie, die de groep van haar grote concurrenten onderscheidt.

 

Koers op het moment van de analyse: 715,30 pence

 

HSBC is een Chinees-Britse bankgroep, de derde grootste ter wereld; ze zet de diversificatie van haar inkomsten en winsten voort zowel geografisch als qua activiteiten.

 

Deel dit artikel