Analyse
De Dow Jones rijgt de records aaneen 5 jaar geleden - woensdag 20 maart 2013

Sinds begin 2013 is de Dow Jones al met ruim 12 % gestegen, de Stoxx Europe 50 (de 50 grootste beurskapitalisaties in Europa) maar met 3,4 %. Zal Europa geen inhaalbeweging maken? Of blijft u toch beter mikken op de hoge vlucht van de VS?

Volgens ons zal de VS een lengte voorsprong behouden. Ook na de recente klim blijft de beurs van New York goedkoop in verhouding tot de groeivooruitzichten.
U mag dus in uw portefeuille een bevoorrecht plaatsje blijven voorbehouden voor Amerikaanse
aandelen en aandelenfondsen. In onze neutrale portefeuille op 10 jaar is dat nog altijd 25 %. 

 

Hoewel haussebewegingen van de Europese beurzen op korte termijn best mogelijk zijn, laat u aandelen uit de eurozone globaal gesproken beter voor wat ze zijn. We zijn wel koper van Zweedse aandelen (via het fonds SSgA Sweden Index Equity Fund) en van Britse aandelen en aandelenfondsen. 

 

De Amerikaanse beursindex Dow Jones rijgt de records aaneen en klokte af op een historisch piekniveau van boven de 14.530 punten. De 30 grootste Amerikaanse bedrijven lijken daarmee de ergste financiële crisis sinds 1929 achter zich te laten. Voor die spectaculaire comeback kan de economie van de VS rekenen op een aantal sterke troeven.
Ten eerste was het extreem flexibele beleid van de Federal Reserve (massale liquiditeitsinjecties) een centraal element in het herstel. Dankzij dat "goedkope geld" kunnen bedrijven zich financieren tegen historisch lage rentevoeten. Dat stimuleert de investeringen, die op hun beurt zorgen voor meer tewerkstelling en waardoor uiteindelijk ook de consumptie aantrekt. Ook het aantal wanbetalingen op vastgoedkredieten is sterk gedaald. En dankzij de loonmatiging zijn de bedrijven competitiever geworden. Een tweede troef zijn de lage energieprijzen in de VS. Op een moment dat de energiebevoorrading heel wat zorgen baart, extraheert en verbruikt de VS schaliegas uit eigen bodem tegen een erg lage kostprijs.

 

In Europa vertroebelen de recessie en de politiek-institutionele problemen de zichtbaarheid voor de beleggers, wat weegt op de groeivooruitzichten van de bedrijven. Het verwachte rendement van Europese aandelen blijft lager dan dat van Amerikaanse, terwijl die laatste minder riskant zijn.

 

Deel dit artikel