Analyse
Coca-Cola bleef op koers in 2012 5 jaar geleden - maandag 18 maart 2013

Ondanks de conjunctuur en de situatie in de sector, waren er geen onaangename verrassingen in 2012. De groep bleef trouw aan haar langetermijnvisie.

Het aandeel is correct gewaardeerd.
Houden.

 

In 2012 klom de omzet 6 % hoger en de winst per aandeel 6,6%, tot 2 USD (conform onze verwachtingen). De groep blijft op koers voor haar langetermijndoel: de activiteit dit decennium verdubbelen en tegelijk de rentabiliteit intact houden. Ondanks de moeilijke context stegen de verkochte volumes in 2012 met 4 %, met dank aan de vooruitgang in de groeilanden (+16 % in India, +8 % in Rusland) en de opmars van niet-koolzuurhoudende dranken (+10 %). Dat compenseerde de volumedaling in Europa en het effect van de campagnes tegen zwaarlijvigheid in de VS. Dankzij haar sterke imago kan de groep makkelijk haar verkoopprijzen optrekken (zonder te overdrijven, gezien de concurrentie van Pepsi). Door de gestegen grondstoffenprijzen en de sterke dollar timmert Coca-Cola ook hard aan zijn efficiëntie (rationaliseren distributienet, kosten beheersen), en er blijft nog marge over. En dankzij de inspanningen inzake rentabiliteit (één van de hoogste in de sector), kan de groep de extra schuldenlast verdragen die ze in 2010 aanging om haar Amerikaanse bottelaar over te nemen. Het dividend (+8,5 % in 2012) moet nog hoger kunnen.

We tippen op een winst per aandeel van 2,15 USD in 2013 en van 2,35 USD in 2014.

 

Koers op het moment van de analyse : 38,83 USD

 

Coca-Cola is wereldleider voor niet-alcoholhoudende dranken, actief in meer dan 200 landen; priklimonades (Coca-Cola, Sprite, Fanta), water (Dasani, Chaudfontaine in België), vruchtensappen (Minute Maid) en energiedrankjes (Powerade).


 


Deel dit artikel