Analyse
Chevron: voorzichtige én rendabele strategie 5 jaar geleden - dinsdag 12 maart 2013

De groep houdt het midden tussen risicobeheer en dynamisme.

Het aandeel klom met 10 % sinds ons laatste advies maar heeft nog meer in zijn mars. Het blijft een van onze favorieten en behoort tot de selectie aandelen van onze basisportefeuille.
KOPEN.

 

Chevron is voorzichtig en gaat anders te werk dan zijn concurrenten. De groep vermijdt onstabiele exploratiezones en beperkt grote aankopen. Gezien ze tot nu toe minder schaliegas ontgint en verhandelt dan haar concurrenten, heeft ze minder geleden onder de dalende prijs in de VS. Chevron besteedt het geproduceerde gas ook bijna enkel om zijn chemie tak te bevoorraden. Zo profiteert de tak van goedkope energie, wat zijn bedrijfsmarge omhoogstuwt. Maar om niet achterop te hinken op de markt en toch voordeel te halen uit deze nieuwe energiebron, investeert Chevron nu in Australië, waar de verkoopprijzen van schaliegas hoger liggen dan in de VS. Ook blijft Chevron, in tegenstelling tot zijn concurrenten, olie boren op het land. De groep besteedt erg veel geld om de putten maximaal te ontginnen. Een interessante piste gezien tot nu toe minder dan 50 % van de inhoud van de boorputten op het land ontgonnen is. Conclusie: de hernieuwingsgraad van de reserves ligt hoger dan 100 % (meer olie ontdekt dan ontgonnen) en het politieke risico is klein. We behouden onze ramingen op 14,30 USD voor 2013 op 14,80 USD voor 2014.

 

Koers op het moment van de analyse: 119,26 USD

 

Chevron is een Amerikaanse petroleum- en gasmaatschappij. Op basis van omzet en productie is de groep wereldwijd de nummer 4, na Exxon Mobil, BP en Royal Dutch Shell. Ze bestrijkt de volledige productieketen, van exploratie/productie tot raffinage (verwerking van ruwe olie tot benzine, kerosine, smeeroliën) en distributie.

 

Deel dit artikel