Analyse
Brederode: advieswijziging 5 jaar geleden - donderdag 14 maart 2013

Sinds begin 2012 zakte de decote van 40 % naar minder dan 30 %(intrinsieke waarde geschat op 37,30 EUR).

De kans dat de decote nog zal krimpen is erg klein. Minder dan 25 % is een illusie. Het aandeel verlaat onze selectie "basisaandelen voor uw portefeuille". Niet meer kopen.
HOUDEN.

 

In 2012 deed Brederode het veel beter dan de Europese beurzen (tweede jaar op een rij). Door de stijging van de intrinsieke waarde en de krimp van de decote bereikte het aandeel een rendement van 34,4 %, t.o.v. een gemiddelde 19,4 % voor de Europese beurzen (in EUR). De winst per aandeel (3,95 EUR) is voor 80 % afkomstig van de heropwaardering van de beursgenoteerde participaties (te danken aan een dalend risicoaversie) en niet-beursgenoteerde participaties (geëvalueerd in functie van waarderingen in de private equity sector). De dividenden van de beursgenoteerde portefeuille (erg defensief profiel, ca. iets meer dan 50 % van de intrinsieke waarde) daalden lichtjes (-1,6 %) maar dekken grotendeels het dividend uitgekeerd door de holding (0,45 EUR netto) en zouden voldoende zijn om een groei van 3 à 4 % per jaar te garanderen. Het netto dividendrendement van slechts 1,7 % is echter een degelijk resultaat rekening houdend met de terugkoop van aandelen (2 % van de aandelen in 2012). De holding die erg gediversifieerd is, heeft een lager dan gemiddeld risico en geen schulden. Als de decote opnieuw 35 % overschrijdt, zouden we mogen kopen.

 

Koers op het moment van de analyse: 26,20 EUR

 

Brederode is een gediversifieerde Belgische holding die een portefeuille van bijna 1 miljard euro beheert. Die is belegd in relatief defensieve beursgenoteerde aandelen en in private equity (via fondsen van derden).

 

Deel dit artikel