Analyse
Beursbalans van februari globaal positief 5 jaar geleden - maandag 4 maart 2013

Wel met duidelijke verschillen tussen VS en Europa.

Net als de Britse en opkomende markten (met China en India op kop), behoort de VS tot onze meest favoriete bestemmingen om in aandelen te beleggen.
Raadpleeg
onze strategie. 

De gevaren verbonden aan de automatische bezuinigingen in de openbare uitgaven sinds 1 maart veranderen daar niets aan. In het slechtste geval, wanneer er geen akkoord wordt bereikt, zal de Amerikaanse groei verminderen met 0,5 % tot een geschatte 1,7 % terwijl Europa in een recessie zal blijven hangen.
Beleg er in via de tracker iShares S&P 500 (CAP).

 

Bij een gebrek aan alternatieven (nieuw salvo aan rentedalingen op spaarrekeningen, obligatierentes op lage en onhoudbare niveaus,…), blijven de beurswaarderingen gemiddeld gezien interessant. De recente vermenigvuldiging van fusies en overnames (overname van Heinz, NBC Universel, Virgin Media,…) doet vermoeden dat bedrijven die waarderingen ook interessant vinden. Daarnaast waren de resultaten van het laatste trimester van 2012 over het algemeen meer dan geruststellend, met soms mooie dividendverhogingen als kers op de taart (AB InBev, Ageas, Kinepolis, Sioen, KBC…).

 

Op maandbasis zijn bijna alle sectoren in het groen geëindigd maar als we enkel op Europees vlak kijken dan valt er al minder groen te bespeuren. De Europese telecomsector (-2,8 %) die geen groeipolen heeft, verlaagt drastisch zijn dividend (Mobistar:-10,4 %), terwijl de financiële sector (+0,1 %), die nog altijd aanzienlijk is blootgesteld aan schuldpapier van de zuiderse landen uit de eurozone, fragiel blijft. In Italië kregen Intesa SanPaolo (-17,2 %) en UniCredit (-18,2 %) rake klappen. De durvers onder u mogen deze twee zeer risicovolle maar zeer goedkope aandelen kopen. Daarnaast zinderen de gevolgen van de financiële crisis van 2008 nog na zoals de enorme verliezen van Deutsche Bank (-7,1 %) of de nationalisering van het Nederlandse SNS Reaal (stabiel) aantonen. De staal- en non-ferrosector verloor 2,8 % in Europa door de zwakke economische vooruitzichten en de geruchten over moeilijkheden bij een speculatief grondstoffenfonds.

 

De economie in de VS, ondersteund door het herstel van de vastgoedmarkt en de verbetering op de arbeidsmarkt, blijft in goede doen. De twijfel van de Federal Reserve zal ons niet van mening doen veranderen. We zijn ervan overtuigd dat de instelling een exit-strategie zal uitdokteren waarbij een nieuwe recessie kan worden vermeden.

 

Deel dit artikel