Analyse
Bel20-herschikking: gevolgen op samenstelling 5 jaar geleden - woensdag 6 maart 2013

Op vrijdag 15 maart nabeurs wordt de jaarlijkse Bel20-herschikking doorgevoerd. Thrombogenics en Delta Lloyd maken hun intrede terwijl Mobistar en Nyrstar er uitvallen.

Jaarlijkse wijziging

Naar jaarlijkse gewoonte gebeurt de herziening van de Bel20-index in maart. Alle componenten krijgen dan een nieuw gewicht mee aan de hand van hun marktkapitalisatie en free float (aantal vrij verhandelbare aandelen) van eind 2012. Er wordt ook gekeken of er nieuwe bedrijven aan de hand van deze criteria in aanmerking komen voor een plaatsje. Aandelen van bedrijven die slecht hebben gepresteerd, lopen dan weer het risico eruit te vallen. En zo geschiedde, dit jaar zijn er twee wijzigingen. Biotechbedrijf Thrombogenics en Delta Lloyd zijn de nieuwe jongens. Mobistar en Nyrstar, die er geen al te best jaar hebben opzitten, verlaten de index. Om te weten welk percentage de verschillende componenten exact zullen krijgen is het wachten tot 15 maart.

 

Welke gevolgen hebben de wijzigingen nu op de samenstelling van onze graadmeter?

Door de verwijdering van Nyrstar wordt de index nog minder industrieel getint. Van de 20 componenten blijven er nog slechts 3 industriële namen over: Bekaert, Solvay en Umicore. Holding Ackermans van Haaren, met een belangrijke participatie in DEME, en GBL, met belangrijke participaties in verschillende industriële groepen, kunnen we met veel goede wil gedeeltelijk ook onder deze noemer zetten. Hoe dan ook wordt de index iets minder conjunctuurgevoelig. De op Europees vlak zeer slecht presterende telecomsector ziet zijn belang met het verdwijnen van Mobistar ook terugvallen, enkel Belgacom en Telenet blijven nu over.

 

Met de komst van Delta Lloyd wordt het financiële karakter van weleer een beetje in ere hersteld. KBC en Ageas zijn de andere financiële leden. Het moet trouwens gezegd dat het tweetal door de sterke prestatie in 2012 een hoger gewicht zal meekrijgen in de Bel20. Thrombogenics ten slotte zal voor een groeicomponent binnen de beursgraadmeter gaan zorgen die over het algemeen vrij defensief is gezien de aanwezigheid van twee vastgoedbevaks, twee nutsbedrijven Elia en GDF Suez, twee holdings en twee telecombedrijven. UCB zal trouwens niet langer de enige vertegenwoordiger vanuit farmahoek zijn.

 

Deel dit artikel