Analyse
Apple: advieswijziging 5 jaar geleden - vrijdag 15 maart 2013

Het aandeel van de bekende Amerikaanse technologiegroep verloor zowat 40 % sinds zijn hoogtepunt in september 2012.

Terwijl beleggers twijfelden of de groep nog over de capaciteiten beschikt om te innoveren om haar groei op te krikken en het tegen de concurrentie op te nemen, kelderde de koers. Wij blijven echter vertrouwen hebben. De gedaalde koers is de kans om een gokje te wagen!
KOPEN.

 

Een delicate overgang

Sinds een paar jaar maaide Apple zijn concurrenten het gras voor de voeten weg met zijn vernieuwende producten (iPod, iPhone, iPad). Tegenwoordig palmen echter de Zuid-Koreaanse Samsung en het exploitatiesysteem Android van Google geleidelijk aan zijn marktaandelen in op het vlak van smartphones en tablets. De winstgevendheid en de winstgroei van weleer zijn helaas niet meer aan de orde van de dag.
Volgens ons is Apple echter nog in staat om de volgende jaren kwalitatieve hoogstandjes af te leveren. Ondanks de sterker geworden concurrentie, behoudt het een solide positie op de markt van de smartphones en tablets, waar Apple nog over een mooi groeipotentieel beschikt. Ook is de groep van plan om een low-cost iPhone te lanceren in de groeilanden en heeft het nog 2 innovaties in petto: de iTV en de iWatch (uurwerk).

 

Sterke troeven

Het merkimago van Apple en zijn halo-effect (verkoop van Mac computers kwam weer op gang dankzij het succes van de iPhone) verloor wat van zijn pracht maar de gebruikers, gebonden aan het gesloten systeem, blijven het appeltje erg trouw.
De groep is financieel solide. Dankzij haar cashreserve van meer dan 100 miljard euro beschikt ze over grote investeringsmogelijkheden.
De gegenereerde liquiditeiten (12 miljard euro het laatste kwartaal) zullen in de toekomst een guller dividend en een grotere terugkoop van aandelen mogelijk maken.

 

Gezien de iPad, gelanceerd in 2010, Apples laatste innovatie was, is de vertraagde groei slechts een logisch gevolg. Er is echter geen reden tot paniek. De aandeelhouder mag nog op mooie beloningen rekenen (dividend, terugkoop van aandelen). Het aandeel scheerde misschien te snel hoge toppen (klassiek voor de technologiesector), toch straft de markt het aandeel te zwaar af.

 

Koers op het moment van de analyse: 428,35 USD

 

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is een toonaangevende speler op het vlak van smartphones met de iPhone (meer dan 50 % van zijn verkopen) en van tablets met touchscreen met de iPad (21 %). Ook commercialiseert Apple Mac computers (15 %) en digitale walkmans (iPod, 4 %).

 

Deel dit artikel