Analyse
Telecomgroepen hebben hun dividenden teruggeschroefd 5 jaar geleden - dinsdag 12 februari 2013

Verschillende telecomgroepen hebben recent hun dividenden teruggeschroefd of zelfs helemaal geschrapt. Waarom?

Cashmachines roesten vast

Europese telecomgroepen (Mobistar, KPN, Telefonica…) waren de voorbije jaren cashmachines die enorme hoeveelheden liquiditeit genereerden. Ze boekten vrij stabiele recurrente inkomsten en konden het zich permitteren om hoge dividenden te betalen. Ze torsten ook een hoge schuldpositie maar dat was geen probleem gezien de hoge cashgeneratie. Maar door de crisis in de eurozone en de hoge investeringen kwam dit model in de problemen en moeten heel wat Europese telecomspelers hun dividend terugschroeven. Ze genereren te weinig kapitaal om de schulden te honoreren en een hoog dividend te kunnen blijven betalen. Voor een bedrijf is de terugbetaling (en afbouw) van de schulden belangrijker voor zijn toekomst dan de uitbetaling van een hoog dividend, zo veel is duidelijk.

 

Einde van een tijdperk

De koersdaling na de aankondiging van de dividendverlaging mag niet verbazen want de meeste beleggers stapten nu precies in deze aandelen voor het aantrekkelijke en vooral vrij stabiele dividendrendement. Niet alleen lag dit rendement hoog, het maakte bovendien het grootste deel van het totale rendement uit. De meeste beleggers deden dit niet om enorme koerswinsten te boeken.

 

Het is niet omdat een bedrijf vandaag een mooi dividend uitbetaalt dat het dit ook in de toekomst zal kunnen blijven doen, beseffen veel beleggers nu. Het komt er dus op aan om zich als belegger steevast af te vragen of de onderneming in staat zal zijn om haar dividendpolitiek aan te houden. Het bedrijf moet over een stevige balans beschikken en de onderliggende ontwikkelingen binnen het bedrijf moeten sterk zijn. Sommige telecombedrijven voldoen niet aan deze twee laatste criteria.

 

Deel dit artikel