Analyse
Tegenvaller voor AB InBev 5 jaar geleden - vrijdag 1 februari 2013

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten zien de volledige overname van Grupo Modelo door AB InBev voorlopig niet zitten.

Het aandeel werd door het bericht teruggewezen maar blijft o.i. te duur.
VERKOPEN.

 

De antitrustautoriteiten stappen naar de federale rechter in Washington om de overname van de resterende 50% van het Mexicaanse Grupo Modelo (Corona-bier) door AB InBev aan te vechten. Ze vrezen dat een volledige overname de vrije concurrentie op de binnenlandse biermarkt kan verstoren (gevaar voor monopolievorming).

 

Het voorval toont aan dat 's werelds grootste brouwerijgroep niet eeuwig haar agressieve externe groeistrategie kan voortzetten (lees: allerhande fusies en overnames) die ze intussen al heel wat jaren voert. We beseffen dat deze acquisitie (die dus zeker nog niet definitief afgeschoten is!) hoe dan ook maar een bescheiden bijdrage zou leveren aan de financiële vooruitzichten van AB InBev, maar aangezien de verkochte volumes al meerdere maanden onder druk staan, heeft de operatie vooral tot doel om het marktaandeel in de VS van 47 naar 55% te brengen om vervolgens de strategie van prijsverhogingen te kunnen consolideren en anderzijds ook om de positie van de groep in de groeilanden te versterken.

 

De overname zal nu hoe dan ook bijkomende vertraging oplopen en wellicht zal ze niet op een njet over de volledige lijn botsen maar zullen er bepaalde toegevingen moeten worden gedaan die de verhoopte synergie-effecten een knauw kunnen geven. Een ramp hoeft dat echter niet te worden, vooral omdat AB InBev de neiging heeft die synergieën doorgaans te onderschatten.

 

Koers op het moment van de analyse: 65,30 EUR

 

AB InBev, in 2008 ontstaan door de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch door het Belgisch-Braziliaanse InBev, is met een marktaandeel van 25% de grootste brouwerijgroep ter wereld. Bekende merken zijn o.m. Stella Artois, Jupiler, Budweiser, Beck's, Brahma…

 

Deel dit artikel