Analyse
Te vlotte start in 2013? 5 jaar geleden - dinsdag 5 februari 2013

2013 is goed gestart voor de beurzen. Ook de euro won aan kracht en steeg boven de 1,36 USD uit.

Al zijn er in Brussel, Frankfurt, Madrid, Milaan en Lissabon zeker nog koopwaardige individuele aandelen te vinden, globaal genomen zijn deze beurzen duur en als de beleggers weer meer oog krijgen voor de "fundamentals", zou het best kunnen dat hen opnieuw een moeilijke lente wacht (zoals vorig jaar). We raden u aan om te profiteren van de sterke euro om uw portefeuille te diversifiëren buiten de eurozone. Amerikaanse, Britse en Chinese aandelen blijven voor het leeuwendeel van onze basisportefeuilles tekenen, geruggensteund door Zwitserse, Zweedse en Indiase aandelen.
Raadpleeg onze strategie om uw portefeuille samen te stellen. 

 

Net zoals in 2011 en 2012, is ook 2013 goed gestart voor de beurzen. De overheidsschuldencrisis in de eurozone verdween enigszins naar de achtergrond en ondanks een kleine uitschuiver in het 4de kwartaal van 2012 zet het herstel in de VS zich langzaam door. In China zijn er steeds meer signalen voor een heropleving. De financiële markten profiteren van de overvloedig aanwezige liquiditeiten en de risicoaversie bij de beleggers is duidelijk afgenomen.

 

Dat vertaalt zich in het parcours van de beursindexen: de S&P klom al bijna 5% hoger dit jaar, en zowel de Duitse DAX als onze Bel 20 zowat 2%. Voor riskanter geachte landen is de opmars nog groter: Milaan en Lissabon wonnen respectievelijk 7 en 10%. Ook de euro won aan kracht en steeg boven de 1,36 USD uit. De beleggers lijken dus bereid tijdelijk de ogen te sluiten voor de gevaren die boven de wereldeconomie hangen. Dat neemt echter niet weg dat de conjunctuur moeilijk blijft. De schuldencrisis is nog niet voorbij en al zal Duitsland wellicht snel uit de recessie raken, voor de eurozone als geheel zal die wellicht nog meerdere kwartalen aanslepen. In de VS is er nog geen oplossing voor de begrotingsafgrond. De economie draait er niet op volle toeren, hoewel de leidende rente er al sinds 2008 nagenoeg 0% bedraagt, hoewel de Fed zowat 85 miljard dollar per maand in de economie pompt en hoewel de begrotingstekorten er extreem hoog blijven.

 

Als we met al die stimuleringsmaatregelen rekening houden, is een groeiverwachting van 2,2% voor 2013 eigenlijk maar een heel mager beestje. Japan is dan weer bereid zijn overheidsschuld nog verder omhoog te jagen (nu al meer dan 200% van het bbp) om een zoveelste relanceplan te financieren. "Er zijn nog altijd de groeilanden", denken velen. Dat is zo, maar ook daar zullen de hoge (vaak dubbele) groeicijfers van een paar jaar geleden niet meer terugkeren.

 

Deel dit artikel