Analyse
Suboxone van Reckitt Benckiser weldra nagemaakt in de VS 5 jaar geleden - donderdag 28 februari 2013

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit keurde onlangs twee generische varianten van Suboxone goed, een medicijn om drugsverslaafden en patiënten verslaafd aan opioïden, te behandelen.

Dit is echter geen reden tot paniek. De negatieve impact op het resultaat zal erg gering zijn. De winstvooruitzichten op lange termijn blijven er voor de groep goed uitzien. De koers, die recent al flink steeg, houdt hier echter al grotendeels rekening mee. We raden u dan ook aan om dit aandeel niet meer te kopen (lager dan gemiddeld risico).
HOUDEN.

 

Suboxone verloor zijn patent in 2009. De komst van generische geneesmiddelen is dan ook geen verrassing. Nu is het wel zo dat het belang van het middel in de omzet van de groep al een tijdje afneemt als gevolg van de lancering van zijn substituut, Suboxone Film (die onder de tong smelt). Het patent van dit medicijn is nog steeds geldig en het marktaandeel op basis van de verkoopvolume in de VS klom van 48 % in 2011 naar 64 % in 2012. En zelfs als de nieuwe generische geneesmiddelen de verkoop van Suboxone Film toch beïnvloeden, dan zou die negatieve impact zich beperken tot 2 à 3 %.

Bovendien doen de andere activiteiten van de groep het goed (de resultaten van het boekjaar 2012 bewezen dit al).

Ook verlagen we onze ramingen voor de winst per aandeel met slechts 2 % voor 2013 (naar 255 pence, t.o.v. 260 voordien) en met 2,5 % voor 2014 (naar 264 pence, t.o.v. 271).

 

Koers op het moment van de analyse: 4366 pence

 

Reckitt Benckiser is een Britse groep die actief is in producten voor huishoudelijk onderhoud (Calgon, Woolite, Harpic …) en voor lichamelijke verzorging (Veet, Scholl, voorschriftvrije geneesmiddelen zoals Strepsils …), in geneesmiddelen op voorschrift (Subutex, Suboxone) en in voedingsproducten (mosterd en sausen).

 

 

Deel dit artikel