Analyse
Olie: wat te denken van de nieuwe reuzen? 5 jaar geleden - vrijdag 1 februari 2013

Oliemastodonten in handen van de staat zoals onder andere het Chinese Petrochina, het Russische Lukoil en het Braziliaanse Petrobras hebben aantrekkelijke groeivooruitzichten.

Petrobras ziet er het meest veelbelovend uit. Maar door de gebrekkige transparantie vinden we het te vroege om erin te beleggen ook al zijn sommige onder hen goedkoop.
Wilt u profiteren van de mooie vooruitzichten van de oliesector, koop dan eerder het Britse BP of het Amerikaanse Chevron onze favoriet.

 

Onbetwistbare troeven

Meer dan ooit proberen olierijke staten hun lucratieve reserves in eigen handen te houden. Om dit te bewerkstelligen, hebben ze gratis (of tegen een zacht prijsje) mooie concessies aan bedrijven zoals Petrochina, Lukoil, Petrobras… toegekend. Andere bedrijven moeten daarentegen zwaar investeren om hun reserves op peil te houden. Daarenboven hebben staatsbedrijven geen concurrentie (monopolie exploitatie ) en worden ze administratief, fiscaal of financieel niets in de weg gelegd (ongebreidelde financieringsmogelijkheden dankzij staat).

 

Geheimdoenerij

Deze nieuwe petroleumreuzen zijn op slechts enkele jaren vermogender geworden dan sommige landen. Deze verschroeiende sprong voorwaarts brengt risico’s met zich mee. Aangezien ze in handen zijn van de staat kunnen ze als melkkoe worden gebruikt en dit kan ten koste gaan van hun ontwikkeling. Beleggen in deze bedrijven is niet gemakkelijk. De meeste zijn voor 100 % in handen van de staat (gesloten kapitaal), zoals Saudi Aramco (Saoedi-Arabië) of PDVSA (Venezuela). In nog andere gevallen is het niet mogelijk om rechtstreeks in de landen zelf te kopen zoals in Maleisië (Petronas) of Colombia (Ecopetrol).

 

Een nog te groot risico

Om genoteerd te kunnen worden in New York of in London (via ADR’s), hebben sommige bedrijven heel wat inspanningen op het vlak van transparantie gedaan. Maar Petrochina, Lukoil en Petrobras blijven wel risicovoller dan het sectorgemiddelde. De staatsbemoeienis is een te groot risico voor de minderheidsaandeelhouder. We verkiezen de kat uit de boom te kijken, zelf al zijn ze goedkoop genoteerd, en te wachten op een verbetering van het deugdelijk bestuur. Petrobras ziet er het meest veelbelovend uit. Ondanks de koppigheid van de Braziliaanse regering om geen beroep te willen doen op buitenlandse expertise (allianties met privé-groepen), valt een positieve evolutie te verwachten.

 

Deel dit artikel