Analyse
Japanse Nikkei-index in bloedvorm: kunt u ervan profiteren? 5 jaar geleden - woensdag 27 februari 2013

De Nikkei225-index heeft sinds november een sprong gemaakt van bijna 30 % in yen. Waarom zo’n verrassende rally? En raden we Japanse activa aan?

Obligaties

Koop geen Japanse staatsobligaties of bedrijfspapier in yen. Het rendement is extreem laag terwijl de kans zeer groot is dat de dalende trend van de yen zal aanhouden.

 

Aandelen

We zien meer potentieel in groeimarkten zoals India, Brazilië en China. Voor onze portefeuilleverdeling verwijzen we u naar onze strategie. Voor de keuze van de juiste belegginsfondsen, maak gebruik van onze selector. 

Toch zijn we koper van Mabuchi Motor, de grootste producent ter wereld van kleine elektrische motoren voor consumentenelektronica (de onderneming heeft een oerdegelijk businessmodel).

 

Waarom kende de Nikkei zo’n sterke stijging?

Het was een combinatie van factoren. De markt gaat er van uit dat Shinzo Abe, de kersverse eerste minister, zal blijven kiezen voor zeer agressieve monetaire stimuli. Met dit in het vooruitzicht kreeg vooral de yen het hard te verduren. De daling van de munt sinds midden november (zo’n 20 % tegenover de dollar en de euro) is haast ongezien op de wisselmarkten. Dit speelde natuurlijk in de kaart van de exporteurs die de goedkopere yen op gejuich onthaalden. Het gevolg is dat vooral de exporteurs de rally op de Japanse beurs hebben aangespoord. Opvallende vaststelling is dat de Japanse aandelen er sinds november een gematigdere stijging van 7 % op nahouden als we rekening houden met de daling van de yen meer in lijn met Europese en Amerikaanse tegenhangers dus.

 

Is er nog potentieel?

Het ziet ernaar uit dat de daling van de Japanse yen nog een tijdje kan blijven aanhouden en de Japanse beurs nog extra muntgedreven prikkels zal krijgen. Of dit voldoende zal zijn om de Japanse markt op duurzame wijze nog hoger te duwen, durven we in vraag te stellen. Het is dus niet zo dat Japanse bedrijven het plots zoveel beter doen en aantrekkelijker zijn geworden. Hoewel we Japanse aandelen over het algemeen correct gewaardeerd en niet duur vinden, betekent dit niet dat we het een interessante markt vinden. Ten eerste blijven de economische vooruitzichten van het eiland hoe u het ook draait of keert zwak. Ten tweede gaat het volledig de verkeerde kant uit met de staatsfinanciën. Het wordt zelfs zo erg dat zelfs Japanse beleggers minder en minder geneigd zijn om Japans staatspapier op te kopen, zeker nu men de inflatie kost wat kost wil aanwakkeren.

 

Deel dit artikel