Analyse
Fusie- en overnamegolf begin van iets moois? 5 jaar geleden - donderdag 28 februari 2013

Na een tweetal jaren van winterslaap beweegt er begin 2013 weer heel wat op de fusie- en overnamemarkt, in het bijzonder in de VS. Zal dat de beurzen duurzaam ondersteunen?

We houden het hoofd koel.

 

Fusie tussen American Airlines en US Airways tot 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij, overname van pc-bouwer Dell, bod van Warren Buffett op Heinz of van Liberty Group op Virgin Media...

 

Fusies en overnames worden door de beleggers doorgaans warm verwelkomd: ze geven immers aan dat de bedrijfsleiders, na vooral op kostenbesparingen te hebben gefocust, opnieuw vooruit kijken en bereid zijn te investeren om hun groei aan te zwengelen. Toch moeten we voorzichtig blijven. De vraag is immers of deze dynamiek de komende maanden zal aanhouden (veel zal afhangen van de wereldwijde financiële stabiliteit) en of ze de beurzen duurzaam zal ondersteunen.

 

Enerzijds koesteren sommige bedrijfsleiders mogelijk te hoge ambities en verliezen ze daarbij de realiteit wat uit het oog. De ervaring leert dat overnames al te vaak te duur betaald worden en dat twee op de drie overnames waarde vernietigen voor de aandeelhouders van het overnemende bedrijf (integratierisico onderschat, synergie-effecten kleiner dan gedacht, enz.).

 

Anderzijds is het gevaar om te diep in de buidel te tasten momenteel een pak groter doordat veel Amerikaanse bedrijven over recordhoeveelheden aan cash beschikken en zich misschien zullen laten verleiden om daar tot elke prijs iets mee aan te vangen. Er zijn voorbeelden zat van bedrijven die zich in tijden van beurseuforie te enthousiast hebben getoond in hun overnamebeleid (denk maar aan de telecomoperatoren in 2007) en die daar vandaag nog altijd de prijs voor betalen door grote waardeverminderingen op goodwill te moeten boeken. En niet iedereen leert even snel uit de fouten van het verleden. De Mexicaanse miljardair Carlos Slim wou zo graag voet aan de grond in Europa dat hij nog geen jaar geleden een belang van 28% verwierf in het Nederlandse KPN. Vandaag is ruim 65% van zijn belegging in rook opgegaan.

 

Houd dus samen met ons het hoofd koel en bespaar uzelf al te zware ontgoochelingen achteraf.

 

Deel dit artikel