Analyse
Deceuninck: 2012 afgeklokt in groene cijfers 5 jaar geleden - vrijdag 15 februari 2013

De zichtbaarheid blijft beperkt maar het aandeel is nog altijd sterk ondergewaardeerd ruim 30% onder boekhoudkundige waarde).

Dankzij de herstructureringen en innovaties sinds 2009 en het strakke financiĆ«le beheer zal de winst o.i. opveren zodra de conjunctuur aantrekt.
KOPEN.

 

Ondanks een omzetstijging van 3,9% dook de winst vorig jaar 33% lager, tot 0,04 EUR per aandeel. Wij hadden 0,05 EUR verwacht. Klanten die niet tijdig betalen en een uitzonderlijk hoge belastingvoet wogen op de resultaten. Maar alles bij mekaar is Deceuninck er in een moeilijke markt toch in geslaagd zijn marges te vrijwaren en tegelijk zijn (aanvaardbare) schuldenlast af te bouwen en te blijven investeren in innovatie (volledig gekleurd profiel Omniral, recyclage, enz.) De prijzen voor pvc, de belangrijkste grondstof van de groep, zaten sinds 2009 continu in de lift maar hebben zich nu gestabiliseerd en gezien de zwakke vraag in Europa en de beschikbare capaciteit bij de Amerikaanse producenten zullen ze wellicht niet opnieuw oplaaien. Deceuninck moet dus ook in 2013 zijn marges kunnen verdedigen en zelfs lichtjes opkrikken, ondanks een wellicht weinig dynamische verkoop. Een winst van 0,1 EUR per aandeel lijkt haalbaar, net zoals de terugkeer van een dividend over boekjaar 2014 (of misschien zelfs al dit jaar).

 

Koers op het moment van de analyse: 1,39 EUR

 

Het Belgisch bedrijf Deceuninck behoort tot de drie grootste Europese producenten van pvc-profielen, van het ontwerp tot de extrusie, voor de bouwsector (deuren, ramen…). De groep realiseert 31 % van haar omzet in Oost-Europa en Duitsland, 20 % in Turkije. De rest van West-Europa is goed voor 36 % en de VS voor 11 %.

 

Deel dit artikel