Analyse
De spanning stijgt... Drie adviezen om slim te beleggen! 5 jaar geleden - vrijdag 8 februari 2013

Schandalen in Spanje en Italië, nationalisering in Nederland, terugvallende groei in België… het slechte nieuws stapelt zich op. Het risico bestaat dat de beurzen opnieuw kopje onder gaan. Hoe moet u zich positioneren?

Nieuwe spanning

De actualiteit van de voorbije dagen herinnert er ons aan dat de effecten van de crisis die in 2008 is losgebarsten nog een lange tijd zullen gevoeld worden.

 

Vorig week is de Nederlandse staat verplicht geweest een bank te nationaliseren. In Italië is Banca Monte Paschi, op de vooravond van de verkiezingen,verwikkeld in een groot fraudegeval dat kan uitmonden in een politieke crisis. In Spanje wordt het blazoen van de regering aangetast door een corruptieschandaal. En bij ons zou de verlaging van de groeiverwachtingen voor 2013 de regering kunnen verplichten om nieuwe saneringen door te voeren.

 

Beleggers haten onzekerheid en gezien al dat negatieve nieuws is het logisch dat de beurzen de voorbije dagen zeer volatiel zijn geweest. De komende weken zijn nieuwe dalingen niet uit te sluiten.

 

Drie adviezen om slim te beleggen

Aangezien de beurzen het voorbije jaar een grote stap voorwaarts hebben gezet, kan het rekening houdend met het tumult van de voorbije dagen geen kwaad om uw beleggingsportefeuille in detail te bekijken aan de hand van de drie adviezen die hierna volgen.

 

1. Controleer de samenstelling van uw portefeuille

Is uw portefeuille nog altijd in balans met uw risicoprofiel ? Indien het gewicht aandelen in uw portefeuille volgens u te hoog is geworden, profiteer dan van de recente hausse om (gedeeltelijk) winst te nemen. Indien u daarentegen meer in aandelen wil beleggen, profiteer dan van koersdalingen om uw positie in aandelen op te drijven. Let er wel op dat uw portefeuille correct gediversifieerd blijft.
Om uw middelen beter te diversifiëren, hebben we enkele portefeuilles aangemaakt waarvan de samenstelling is opgebouwd in functie van uw beleggingshorizon en uw risicoprofiel. 

 

2. Verkoop de aandelen die te duur zijn geworden en vervang ze door aandelen die te zwaar zijn afgestraft.

Opgepast, een duur aandeel verkopen houdt misschien in dat u met verlies moet verkopen. De koers waartegen u hebt gekocht, doet er weinig toe. Wat telt, is het potentieel van het aandeel.

Vaststellen dat een aandeel duur is vraag heel wat analysewerk van het achterliggende bedrijf. Dit werk doen we voor meer dan 200 aandelen. 

 

3. Wees consistent

Eenmaal u uw beslissing hebt genomen, moet u erachter blijven staan. Als uw portefeuille in waarde daalt, panikeer dan niet. U riskeert op het laagste niveau te verkopen en het daaropvolgende herstel mis te lopen. 

 

Deel dit artikel