Analyse
De beurzen in januari 5 jaar geleden - maandag 4 februari 2013

Bijna alle sectoren sloten januari af met winst. In het algemeen, blijven we af van de eurozone.

We blijven over het algemeen andere zones (VS, Verenigd Koninkrijk, China…) verkiezen, zeker nu de hoge stand van de euro toelaat om er goedkoper te beleggen. Ondanks de zwakke groeicijfers voor het vierde kwartaal, bevestigen de vastgoed- en werkloosheidscijfers in de VS het Amerikaanse economische herstel waarop we hadden gerekend. Het nieuws uit China blijft positief terwijl de voorzitter van de ECB tipt op een herstel in de eurozone tegen het einde van het jaar. 

 

VS

De Dow Jones hangt momenteel rond zijn absolute record van 2007.

Europa

De Euro Stoxx 50 noteert nog 40 % onder zijn hoogtepunten van toen. Gezien de sociale onrust en de grootte van de structurele problemen (concurrentiekracht, vergrijzing,…), onthouden we ons van euforie.

Selectiviteit

Hoewel de gemiddelde waardering nog steeds pleit in het voordeel van aandelen (ze vertegenwoordigen 70 % van onze neutrale portefeuille op 10 jaar !), blijft selectiviteit op zijn plaats voor aandelen uit de eurozone.

Sectoren

Alle sectoren met uitzondering van de staal- en non-ferrosector sloten januari af met winst.

Wat mijnbouwbedrijven betreft, is Rio Tinto (-4 % in EUR) verplicht geweest om een waardevermindering ter waarde van 14 miljard dollar te boeken. De CEO stapte daarenboven op.

Ondanks de goede resultaten van Google (+6,8 %), IBM (+6 %) en de terugkeer naar winstgevendheid van
Nokia (-1,5 %), had de technologiesector het moeilijker na de tegenvallende cijfers van Apple (-14,4 %). Tot voor kort was dit bedrijf nog het grootste ter wereld op basis van kapitalisatie. Sinds de hoogtepunten van deze zomer, viel de koers met 35 % terug. Beleggers zijn ongerust over het gebrek aan innovatie en het succes van concurrent Samsung (-4,9 %). Op het vlak van halfgeleiders doen ASML (+15,2 %) en Intel (+2 %) het goed maar de vooruitzichten zien er minder gunstig uit.

Ondanks de recordboetes na het Libor-schandaal (een bedrag van 6,5 miljard EUR wordt genoemd), waren de financiële waarden, vooral in Europa, in bloedvorm. Naast de aankondiging van de vervroegde terugbetaling van een deel van de leningen op drie jaar toegekend door de ECB, profiteerden de banken van de versoepeling van de Bazel III-regels en de ontspanning op de markt van overheidsobligaties. KBC (+11 %) zit alvast op het goede spoor. Nadat het in 2012, 3 miljard EUR aan overheidssteun heeft terugbetaald, stortte het nu ook zowat alle ECB-hulp terug. Voor het ogenblik geven we de voorkeur aan verzekeraars die minder risicovol zijn dan banken. Koop Aegon (+2,6 %), Zurich Insurance (+7,6 %) en AXA (+2,2 %).

De distributiesector ten slotte, wist een goed eindejaar te realiseren. De gunstige Amerikaanse verkopen van Delhaize (-15,4 %) deden ons onze positie herzien. Kopen.

 

Deel dit artikel