Analyse
Beleggen in Braziliaanse olie via Petrobras? 5 jaar geleden - woensdag 27 februari 2013

Twee weken geleden vroegen wij u om te stemmen voor de aandelen waarover u een analyse wenst. U koos met een meerderheid voor de Braziliaanse oliegroep Petrobras.

De overheid weigert elke inmenging terwijl enkel een opening naar de buitenwereld de groep wat zuurstof zou kunnen geven. We raden u aan om dit aandeel niet te kopen, ondanks zijn lage prijs.
(genoteerd op de beurs van New York, onder de vorm van een ADR, aan 14,70 USD).

 

 

Troeven

Petrobras exploreert en ontgint olie maar zorgt ook voor de raffinage en de distributie ervan. Als semi-overheidsbedrijf geniet de groep van een aantal belangrijke voordelen. Niettemin is het aandeel erg risicovol.

Een schat

De grote olievelden ontdekt in Brazilië werden logischerwijze door het overheidsbedrijf Petrobras ingelijfd. Zo steeg het bedrijf naar de 11e plaats op de wereldranglijst inzake reserves. De schat lag echter verborgen onder een dikke zoutlaag, 7000 m onder de zee. Het bedrijf had 220 miljard dollar nodig om ze te ontginnen. Petrobras stelde dus zijn kapitaal open voor beleggers en beloofde hen winstgevend te zijn zolang de olieprijs per vat 45 dollar bedroeg.

Gebroken belofte

Aandeelhouders die in de Petrobras-droom geloofden, kwamen erg bedrogen uit. De groep had een kapitaalverhoging nodig (70 miljard USD door een transactie die enkel open was voor de Braziliaanse staat waardoor het belang van de kleine aandeelhouders verwaterde). De groep stapelde de miskleunen op: niet behaalde objectieven, laattijdige productie, buitensporige kosten... Op 2 jaar tijd werd de beurskoers gedeeld door 2,5. En er staan nog meer problemen te wachten. De nieuwe directie geeft toe dat 2013 een bar jaar wordt. De Braziliaanse staat blijft echter de touwtjes in handen houden. Ze neemt enkel Braziliaanse werknemers aan, weigert elke samenwerking met onderaannemers en beperkt de tussenkomst van het buitenland (die nochtans beschikt over het kapitaal, de technologie en de infrastructuur waar Petrobras zo naar smacht). Daarnaast gebruikt de groep de winst voor andere doeleinden dan voor oliewinning (sociale hulp...) met als gevolg een onregelmatig dividend. En gezien het gevaar voor een verzwakkende economische situatie in Brazilië, zijn de perspectieven zeker niet rooskleurig

Deel dit artikel