Analyse
Ageas: puike prestatie in 2012 5 jaar geleden - woensdag 20 februari 2013

Ageas kende een sterk vierde kwartaal en klopte onze verwachtingen.

In de toekomst wilt de verzekeringsgroep in schadeverzekeringen en in de groeilanden uitbreiden. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

Ondanks de lage rente waren de pre-mie-inkomsten sterk en kon de verze-keraar in 2012 het verlies uit 2011 in de tak “Leven” (o.a. een gevolg van de eurocrisis) ombuigen in een forse winst. Daarnaast puurde Ageas ook een pak meer winst uit schadeverzeke-ringen. De groep slaagde er ook in een groot deel van het resterende puin uit het voormalige Fortis-imperium op te ruimen (nu overweegt men een mogelijke uitstap uit de bad bank Royal Park Investments). Dat had een positieve impact (0,88 EUR per aandeel) op het resultaat. Uiteindelijk kwam in 2012 de winst per aandeel uit op 3,13 EUR. Het nettodividend (Ageas voert een beleid om 40 à 50 % van de verzekeringswinst uit te keren) wordt met 50 % opgetrokken tot 0,90 EUR. Het eigen vermogen dikte met 27,7 % aan, uiteraard dankzij de gerealiseerde winst maar ook door het gunstige effect van ongerealiseerde meerwaar-den in de beleggingsportefeuille. Voor 2013 trekken we alvast onze winstra-ming op van 2,35 naar 2,58 EUR per aandeel en voor 2014 van 2,54 naar 2,72 EUR. Omdat de gevolgen en juridische risico's rond het Fortis-verleden wat afgenomen zijn (maar zeker niet volledig verdwenen!) verla-gen we de risicograad van 5 naar 4.

 

Koers op het moment van de analyse: 27,06 EUR

 

Ageas is een internationale verzekeringsholding die actief is in Belgiƫ, het VK en 10 andere landen in Europa en Aziƫ. Daarnaast heeft de groep een belang van 45 % in een portefeuille gestructureerde kredieten en een calloptie op de meerwaarde op de aandelen BNP Paribas die de Belgische overheid in handen heeft (10,0 % van het kapitaal).

 

Deel dit artikel