Analyse
Aandelen verkopen is ook nodig! 5 jaar geleden - donderdag 14 februari 2013

Verkoopbeslissingen zijn van cruciaal belang voor het gemiddelde rendement van uw portefeuille!

Zichzelf zonder tastbare argumenten ervan overtuigen dat de slechte prestaties van een aandeel of fonds van voorbijgaande aard zullen zijn, is iets waaraan u zich als belegger beter niet kunt bezondigen.

 

We houden zeker geen pleidooi om zoals sommige traders onophoudelijk activa aan te kopen en weer te verkopen, want dergelijke praktijken zorgen voor meer fouten en hogere kosten, maar anderzijds is het ook zaak om niet te lang op uw eieren te blijven zitten. Het heeft immers weinig zin om verstandig in te kopen als u daarna eindeloos activa gaat aanhouden die te duur zijn geworden of waarvan de kwaliteit is verslechterd, want dat levert gegarandeerd ontgoochelende prestaties op in de toekomst. Wie in juli 2012 bijv. ons verkoopadvies voor KPN niet heeft gevolgd, moet vandaag al een verlies van 50 % slikken!
We willen dan ook graag eens de aandacht vestigen op onze verkoopadviezen, ook voor aandelen zoals ABInBev, Facebook of LVMH. Populariteit en weerklank in de media zijn nooit criteria om activa koopwaardig te bevinden. Onlangs hebben wij aangeraden om Mobistar te verkopen.

 

De Europese overheidsschuldencrisis is de voorbije maanden wat gaan liggen en de rust op de markten is enigszins teruggekeerd, waardoor ons dit een geschikt moment lijkt om uw portefeuille eens kritisch onder de loep te nemen met de onderstaande tips als leidraad:
– controleer of de samenstelling van uw portefeuille (verdeling aandelen, obligaties, fondsen, enz.) nog altijd strookt met uw doelstellingen (waarvoor spaart of belegt u? pensioen, lange termijn, schenking, enz.) en waak over voldoende spreiding tussen de verschillende soorten activa;
– verkoop aandelen die te duur zijn geworden en koop goedkope aandelen waarvan de koers te hard werd afgestraft of die in verhouding tot hun vooruitzichten voldoende stijgingspotentieel hebben
– heb aandacht voor het risiconiveau van de activa in uw portefeuille. Verkoop indien nodig activa die voor u te riskant zijn geworden.

 

Hebt u vragen? Aarzel dan niet om onze ledendienst te bellen voor advies op maat!

 

Deel dit artikel