Analyse
Telecom: dividenden omlaag in 2013 5 jaar geleden - vrijdag 4 januari 2013

De index voor de Europese telecomsector verloor in 2012 zowat 1%. Veel operatoren zagen zich genoodzaakt hun dividendverwachtingen voor 2013 terug te schroeven. Bij gebrek aan groeimogelijkheden zijn die dividenden net de grootste troef voor de sector.
Mag u er toch nog in beleggen?

Volgende aandelen zijn steeds koopwaardig:

Vodafone (-6 %; dividendrendement van 6,2 %)
is sterk aanwezig in de VS en in de groeilanden.

France Télécom (-22 , dividendrendement van 9,1 %)
lijkt de komst van concurrent Free goed te verteren.

Telecom Italia (-13 %, dividendrendement van 9,2 %)
is weggelegd voor wie een hoger risico niet schuwt.

 

Doelstellingen onhoudbaar

Voor veel Europese telecom-operatoren bleken de doelstellingen voor de dividenden die ze in 2013 zouden uitkeren stukje bij beetje te hoog gegrepen door de verslechterde vooruitzichten in de sector.

 

Enerzijds dalen de inkomsten en de cashgeneratie uit de activiteiten. De oorzaak is o.a. te zoeken bij de economische crisis en de strengere regelgeving (internationale tarieven moeten omlaag), maar ook bij de concurrentie van groepen zoals Apple en Google (die zich een groot deel van de uitgaven van gebruikers van mobiele terminals toe-eigenen).

 

Anderzijds is de schuldenlast van sommige operatoren problematisch op een moment dat er steeds meer geld naar investeringen vloeit:
KPN (-56% in 2012) betaalde een erg hoge prijs voor zijn 4G-licenties;
Deutsche Telekom (+5% in 2012) verwacht dat zijn investeringsuitgaven in 2013 met 18% zullen stijgen.

 

Geen paniek

Er is echter geen reden tot paniek. Ondanks de verwachte dividenddalingen, zullen de dividendrendementen (verwacht gemiddelde van 5 à 6%) aantrekkelijk blijven in vergelijking met andere sectoren. En hoewel de Europese telecommarkt verzadigd is en er weinig nieuwe groeipistes zijn (de geografische expansie leverde niet het verhoopte resultaat op), moet de cashgeneratie normaal blijven volstaan om het dividendbeleid in de toekomst op peil te houden.
We geven wel nog mee dat KPN en Telefónica (-19% in 2012) wellicht geen dividend zullen uitkeren in 2013.

 

Deel dit artikel