Analyse
Novartis versus GlaxoSmithKline 5 jaar geleden - dinsdag 22 januari 2013

In onze selectie vinden we het aandeel van twee Europese farmagroepen : het Zwitserse Novartis en het Britse GlaxoSmithKline. Ze hebben hetzelfde risiconiveau maar misschien is het ene toch interessanter dan het andere voor uw portefeuille.

Koop GlaxoSmithKline.
Gezien de evolutie van de beurskoersen de voorbije maanden, mag u normaal een hoger rendement verwachten van het aandeel GSK dan van het aandeel Novartis. Puur beleggingsmatig bekeken en rekening houdend met de factoren die we hierboven hebben toegelicht, gaat de eindwinst dus uiteindelijk naar GlaxoSmithKline (GSK).
Novartis heeft echter veel troeven…

 

Groei en rentabiliteit

Over de periode 2006-2011 steeg de omzet van Novartis gemiddeld 11 % op jaarbasis (excl. wisselkoerseffecten), mede dankzij de overname van Alcon. GSK had meer te lijden onder de concurrentie van de generische producenten en zag zijn omzet 5 % stijgen. Door zijn minder uitgesproken positie op de markt van geneesmiddelen op voorschrift lag de rentabiliteit van Novartis (21,5 %) echter lager dan die van GSK (29,7 %), maar uiteindelijk lag de nettomarge voor beide bedrijven rond de 18,5 %, dankzij een belastingvoet die bij Novartis maar half zo hoog lag.

 

Over de periode 2012-2016 verwachten we voor beide groepen een gemiddelde groei op jaarbasis van zowat 2 %. Novartis ziet het patent op sterproduct Diovan verstrijken (hoge bloeddruk), maar GSK zal harder getroffen worden door de besparingsmaatregelen in Europa doordat zijn productportefeuille minder vernieuwend is en stilaan ouder wordt.

 

Resultaat: gelijkspel

 

Diversificatie en groeilanden

In de westerse industrielanden wordt de groei van de markt voor geneesmiddelen op voorschrift afgeremd door de generische concurrentie, door het beleid van overheden die de prijzen willen drukken, en door strengere homologatieregels voor nieuwe producten. Die risico's kunnen verzacht worden door voldoende te diversifiëren, zowel geografisch als qua producten. GSK, dat ook vaccins produceert, heeft zich enkel gediversifieerd binnen de gezondheidsproducten voor het grote publiek (lees: voorschriftvrij, 19 % van de omzet 2011). Novartis heeft daarentegen de meest gediversifieerde activiteiten van de hele farmasector. De medicijnen op voorschrift zijn nog altijd goed voor ruim de helft van de omzet (56 %), maar de groep heeft zich ook gediversifieerd naar generische middelen, vaccins, diagnostiek, voorschriftvrije producten en oogheelkunde.

 

Anderzijds richtte GSK al lang geleden de blik richting groeilanden en beschikt het daar intussen over een stevige basis. In 2011 realiseerde het er 19 % van zijn verkoop, t.o.v. slechts 10 % voor Novartis. Toch volstaat dat niet om de balans te doen overhellen in het voordeel van GSK.

 

Resultaat: winst gaat naar Novartis

 

Productportefeuilles

Op korte en middellange termijn lijken de producten die de voorbije jaren werden gelanceerd door Novartis veelbelovender dan die van GSK. Hun verkoop steeg met 24 % in het 3de kwartaal (+27 % voor GSK) en ze vertegenwoordigen 36 % van de omzet voor de producten op voorschrift, tegenover slechts 7 % bij GSK.

 

Novartis beschikt ook over een beter gestoffeerde portefeuille met producten in ontwikkeling (voor de langere termijn), met 139 lopende projecten tegenover 122 voor GSK. De researchinspanningen voor geneesmiddelen op voorschrift liggen financieel ook hoger bij Novartis (kosten goed voor gemiddeld 21 % van de omzet over de voorbije 4 jaar, t.o.v. 16 % bij GSK), maar het is vooral dankzij de productiviteit van dat onderzoek (meer concrete resultaten) dat het Zwitserse labo ook op dit vlak de boventoon voert. Sinds 2007 t.e.m. het 1ste halfjaar van 2102 verkreeg Novartis het grootste aantal productgoedkeuringen.

 

Resultaat: winst gaat naar Novartis

 

Novartis wint maar waardering aandeel minder aantrekkelijk

Puur kwalitatief bekeken is Novartis solider dan concurrent GSK. Het aandeel is ook niet riskanter, dus Novartis komt als overwinnaar uit de strijd. Maar die kwaliteit heeft echter een prijs, en die zit al deels verrekend in de koers. Sinds ons laatste aankoopadvies eind maart 2012 leverde GSK een rendement op van 17,4% (koers + dividend in EUR). Het stijgingspotentieel is o.i. nog niet uitgeput maar toch kleiner geworden.

 

GSK heeft daarentegen een moeilijk 2012 achter de rug door de van overheidswege opgelegde prijsdalingen in Europa. De groep beschikt nochtans over voldoende troeven en haar beurskoers werd o.i. te hard afgestraft (rendement in EUR -1,3% in 2012). Globaal bekeken zijn de financiële ratio's van de Britse groep interessanter, met o.a. een koers-/ winstverhouding van 13, t.o.v. 16 voor Novartis. Voeg daar het gullere dividendbeleid aan toe (brutorendement van 5,7 %, t.o.v. 3,8 % voor Novartis) en de onderwaardering van het Britse pond, en dan is het aandeel GSK aantrekkelijker gewaardeerd dan dat van Novartis.

 

Deel dit artikel