Analyse
Noodlanding voor Boeing? 5 jaar geleden - donderdag 24 januari 2013

Boeing zit verveeld met de incidenten aan boord van de Dreamliner B787, maar de beleggers houden voorlopig het hoofd koel. De vraag is hoelang nog...

Tegen de huidige koers zijn we geen koper.
Wie het risico schuwt, raden we aan om te verkopen.

 

Aan het tarmac genageld

Het nieuwste model van Boeing, de B787, liet al van zich spreken door met 3 jaar vertraging gelanceerd te worden, en zorgt nu opnieuw voor kopzorgen: in twee toestellen uitgebaat door Japanse maatschappijen was er een begin van brand. Het pas gestarte onderzoek zoekt de oorzaak in de richting van de batterijen en het elektronicasysteem. Uit voorzichtigheid verbieden de luchtvaartautoriteiten van de landen waar het toestel gebruikt wordt voorlopig alle vluchten en staan 50 toestellen werkloos op het tarmac.

Grote uitdaging

Tot op heden blijft het B787-avontuur verlieslatend voor Boeing. Het was de bedoeling om tegen eind 2013 de productie op te voeren van 5 naar 10 toestellen per maand en zo geld in het laatje te brengen, maar als de situatie verslechtert en er ingrijpende wijzigingen moeten worden aangebracht, zullen de leveringen vertraging oplopen en zullen klanten schadevergoedingen eisen. Dat zal ten koste gaan van de rentabiliteit.

Geen aanrader

Het aandeel Boeing verloor tot dusver slechts 3,4% t.o.v. zijn hoogtepunt dit jaar. De markt gaat ervan uit dat het probleem te wijten is aan een probleem in het productieproces en niet aan het ontwerp van het toestel en men verwacht dat de situatie zich in een paar weken tijd zal stabiliseren.
Zelfs als dat zo is, blijft het stijgingspotentieel o.i. gezien de huidige koers beperkt. We raden u dan ook niet aan om te kopen. Blijkt het probleem toch ernstiger, dan zal de koers omlaag duiken. Als dat risico u afschrikt, kunt u beter verkopen.

 

Impact op sectorgenoten?

Zal EADS, de producent van Airbus, garen kunnen spinnen bij de problemen van Boeing? Dat is moeilijk te zeggen op dit moment. 
Zal Spirit Aerosystems als uitrustingsbedrijf voor Boeing in de eventuele brokken delen? Die kans achten we klein. 

 

Koers op het moment van de analyse: 74 USD

Deel dit artikel