Analyse
Nokia eindelijk "back in business"? 5 jaar geleden - vrijdag 25 januari 2013

Sinds zijn dieptepunt in juli 2012 spurtte de koers van Nokia al meer dan 100% hoger, met dank aan de verbeterde rentabiliteit van de Finse gsm-producent en aan het teruggevonden optimisme bij de beleggers. Is dit koersherstel niet overdreven?

Nokia sprong te laat op de smartphonetrein. Het bleef marktaandeel verliezen en zag zijn resultaten en zijn koers instorten. We geloven niet in een duurzaam herstel van de groep, die in de tang zit tussen de fabrikanten in de top van het gamma (zoals Apple) en de absolute prijsbrekers uit Azië. De financiële situatie vormt momenteel geen probleem maar de herstructurering kost veel geld en de groep  kan snel in nauwere schoentjes komen te zitten.
We raden u aan Nokia te verkopen.
Apple  mag u HOUDEN.

 

Eerste positieve resultaten

Sinds een paar maanden juichen de beleggers het herstel van de rentabiliteit van de groep toe. Die slaagde er in het laatste kwartaal zelfs in om uit het rood te kruipen en een winst van 0,05 EUR per aandeel te laten optekenen (-0,84 over heel 2012). Hoewel ze rijkelijk laat kwamen, beginnen de forse kostenbesparingen (ontslagen, fabriekssluitingen, enz.) nu toch vruchten af te werpen. Daardoor kon de bedrijfsmarge, ondanks een omzetdaling van 20% in het laatste kwartaal, afklokken op 7,9%, t.o.v. slechts 4,8% een jaar eerder.

 

Te vroeg om victorie te kraaien

 Het huidige herstel is vooral te danken aan de betere prestaties van de joint venture Nokia Siemens Networks (46% van de omzet), actief als uitruster voor telecomnetwerken. Want bij de activiteit mobiele telefoons (met 52% van de omzet nog altijd de corebusiness) blijft het huilen met de pet op: de omzet daalde in het laatste kwartaal met 36% en voor het eerste kwartaal 201" verwacht men een bedrijfsverlies. De nieuwste Lumia-smartphones van Nokia, uitgerust met Windows 8 van partner Microsoft en van cruciaal belang voor de toekomst van de groep, werden maar matig onthaald. Het lijkt erop dat Nokia helaas niet meer in de mode is. 
 

 

Koers op het moment van de analyse : 3,30 EUR

 

De Finse groep Nokia is sinds kort de op één na grootste fabrikant ter wereld van mobiele telefoons, na het Zuid-Koreaanse Samsung. De joint venture Nokia Siemens Network is de nummer 4 voor telecominstallaties.

 

Deel dit artikel