Analyse
Mik op twee olieaandelen 5 jaar geleden - vrijdag 18 januari 2013

De oliesector leed in 2012 onder de macro-economische spanning en zijn beursrendement klokte af op 5,9% (koersen + dividenden). De vooruitzichten bleven echter intact en een paar aandelen verdienen een plek in uw portefeuille.

In 2012 leed de oliesector onder de economische onzekerheid, maar als het herstel zich doorzet (wat we verwachten), zullen 2013 en 2014 beter worden. We blijven positief tegen de sector aankijken, die een lage schuldenlast heeft en in staat is om op te veren (o.a. via hernieuwbare energie, niet-conventionele olie, enz.).


Voor ENI, Exxon Mobil, Total, Royal Dutch en Repsol luidt ons advies HOUDEN.

Chevron is geografisch sterk gepositioneerd (o.a. in Brazilië), getuigt van standvastigheid en maakt deel uit van onze selectie basisaandelen. U mag KOPEN.

BP is speculatiever maar de koers wordt te hard afgestraft (afloop proces ramp in de Golf van Mexico). Wie durft, mag KOPEN.

Systeemrisico gedaald

2012 ging gebukt onder vraagtekens: de schuldencrisis in Europa, de verkiezingen in de VS, de machtswissel in China... De meeste daarvan zijn nu verdwenen of men is op de goede weg (Europese hulp aan noodlijdende landen), waardoor de beleggers gerustgesteld zijn. De eerste tekenen voor een voorzichtig herstel zijn er en dus mogen we een lichte stijging van de vraag naar brandstof verwachten en een olieprijs die zich zal handhaven rond de 100 USD per vat.

Gunstig voor investeringen

Met een verkoopprijs van 100 USD en een productieprijs van 70 USD per vat blijven de bedrijfsmarges van de oliegroepen groeien en kunnen ze hun kaspositie spijzen en hun schulden afbouwen. De komende jaren zullen ze ook geneigd zijn om nieuwe investeringen te doen.

Gas de vijand?

De vraag naar gas zou tegen 2035 met 50% stijgen, o.a. ten koste van olie. Toch is dat niet zorgwekkend, want de meeste oliegroepen zijn ook al aanwezig op de gasmarkt (traditioneel en conventioneel gas is goed voor ±50% van de activiteit bij Exxon Mobil en Total). De productie-capaciteit is nog te hoog in verhouding tot de vraag, maar de vooruitzichten zijn goed: de verkoopprijzen stijgen geleidelijk, de extractiekosten zijn laag en de gasmarkt moet ook garen kunnen spinnen bij de geleidelijke uitputting van de olievoorraden.

Deel dit artikel